Znanost
236 prikaza

Važno je tko su vam prijatelji, jer utječu na vaše zdravlje

Sretna djevojka
Thinkstock
Otkriven je još jedan razlog zašto bismo svi trebali biti otvoreniji, prijateljski nastrojeni i dobre volje

Istraživanje provedeno na Sveučilištima u Warwicku i Manchesteru pokazalo je koliko je bitno biti okružen psihički zdravim prijateljima koji mogu pomoći nekome da se oporavi od depresije, ali i da zadrži mentalno zdravlje prije nego se uopće razboli.

Istraživači su proučavali više od 2.000 adolescenata iz mreže studenata u SAD-u te su modelirali širenje raspoloženja, koristeći metode nalik onima koje su se koristile kako bi se proširile bolesti.

Otkrili su pritom da se depresija ne može proširiti, dok održavanje veze s dovoljno prijatelja koji su dobrog raspoloženja smanjuje šansu za razvoj depresije tijekom šest mjeseci do godine dana.

Znanstvenici su također otkrili da su sretni prijatelji udvostručili mogućnost oporavka od depresije, dok druženje s prijateljima koji su bolovali od depresije nije povećavalo šansu za oboljenje od te bolesti, piše Independent

Matematičar Edward Hill sa Sveučilišta u Warwicku izjavio je: "Pazili smo da metoda koju smo koristili ne bude ometena homofilijom (tendencijom da se ljudi druže s osobama koje su im nalik), jer bi to utjecalo na naša istraživanja.

Na primjer, ako mnogi adolescenti piju puno alkohola i njihovi prijatelji također puno piju, moguće je da alkohol uzrokuje depresiju među mladima, a ne činjenica da se druže s krivim ljudima."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.