Znanost
17931 prikaza

Kamo odlaze masnoće iz tijela kad smo na dijeti?

Zdrava hrana
1/3
Thinkstock
Jednostavni odgovori na komplicirana pitanja o tome na što treba paziti ako želimo izgubiti na težini

Svijet je opsjednut  dijetama i gubitkom tjelesne težine, ali malo to točno zna kako kilogram masti zapravo nestaje s vage.

Čak i 150 liječnika, dijetetičara i osobnih trenera koje smo anketirali pokazali su iznenađujući jaz kad je u pitanju zdravstvena pismenost.

Daleko najčešća zabluda jest da se masno tkivo pretvara u energiju. Problem s ovom teorijom je što je u srazu sa zakonom o očuvanju materije koji do sad poštuju sve poznate kemijske reakcije.

Mršavljenje Kelly Hogan TRANSFORMACIJA Life Izgubila 60 kilograma tako da je jela samo ove 3 stvari!

Neki ispitanici smatraju da se masnoća pretvara u mišiće, što je nemoguće, a drugi su pretpostavljali da izlazi kroz debelo crijevo.

Samo tri ispitanika dali su pravi odgovor, što znači da 98% zdravstvenih djelatnika u našem istraživanju nije moglo objasniti kako funkcionira gubitak težine.

Dakle, ako masnoća ne završava u energiji, mišićima ili kanalizaciji, kamo to odlazi?

Sve izlazi kroz pluća

Točan odgovor je da se mast pretvara u ugljični dioksid i vodu. Ugljični dioksid izlazi kroz dah, a voda se miješa u krvotok i zatim iz našeg tijela izlazi kao urin ili znoj.

Ako izgubite 10 kilograma masnoćae, točno preko 8,4 kilograma izaći će kroz pluća, a preostalih 1,6 kilograma pretvara u vodu. Drugim riječima, gotovo sva težina koju gubimo je izdahnuta

To je sve iznenadilo, ali zapravo skoro sve što pojedemo izlazi kroz pluća. Svaki ugljikohidrat kojeg probavi organizam i gotovo sve masti pretvaraju se u ugljični dioksid i vodu, a isti proces vrijedi i za alkohol.

Loše strane gladovanja | Author: Thinkstock Thinkstock

Protein dijeli istu sudbinu, osim malog dijela koji se pretvara u ureu i druge čvrste tvari, koje se izlučuju kroz urin.

Jedina stvar u hrani koja dopre do debelog crijeva netaknuta su dijetalna vlakna. sve ostalo što pojedemo apsorbira se u krvotok i ostale organe a nakon toga ne ide nikamo sve dok ih se ne potroši.

Svi znamo još iz srednje škole da je "energija koja uđe jednaka energiji koja izađe". Ali energija je sasvim zbunjujući koncept, čak i među zdravstvenim stručnjacima i znanstvenicima koji proučavaju pretilost.

Banane Provjereno dobra Life Dijeta jutarnja banana: Uništava 5 kg za tjedan dana!

Razlog zbog kojeg dobivamo ili gubimo težinu mnogo je manje tajanstven ako pratimo i sve kilograme, a ne samo one zagonetne kilojule ili kalorije.

Prema najnovijim vladinim podacima, Amerikanci svakodnevno konzumiraju 3,55 kg hrane i pića. Od toga, 430 grama su čvrsti makronutrijenti, 17 grama je vlakno, a preostalih 3,11 kg je voda.

Ono što nije prijavljeno je da udišemo više od 660 grama kisika, a ta je brojka jednako važna za vaš struk.

Ako stavite 3,55 kg hrane i vode u svoje tijelo, plus 660 grama kisika, onda morate vratiti 4,2 kg tvari ili ćete se debljati. Ako želite izgubiti na težini, morat ćete potrošiti više od 4,1 kg.

Nema te pilule...!

430 grama ugljikohidrata, masti, bjelančevina i alkohola koju većina Amerikanaca svakodnevno jede, proizvest će točno 770 grama ugljičnog dioksida plus 290 grama vode (oko jedne šalice) i oko 31 gram uree i drugih krutih tvari koje se izlučuju kroz urin.

Prosječna osoba težine 75 kg proizvodi oko 590 grama ugljičnog dioksida dnevno. Nijedna pilula ili napitak koji možete kupiti neće povećati tu brojku, unatoč raznim nemogućim obećanjima koja vam govore u reklamama.

Dobra je vijest da izdišete 200 grama ugljičnog dioksida čak i dok spavate, pa ste već izdahnuli četvrtinu svoje dnevne dijete prije no što ste ustali iz kreveta.

Loše strane gladovanja PROVJERENO DJELUJE Life Veliki pregled: Koja je najbolja dijeta?

Dakle, ako se masnoće pretvore u ugljični dioksid, valjda bi bilo sasvim dovoljno disati i gubiti težinu? Nažalost ne. Ako ste mislili da ćete tako jednostavno smršavjeti da brzo dišete, vjerojatnije je da ćete hiperventilirati i dobiti vrtoglavicu pa se i onesvijestiti.

Jedini način na koji možete svjesno povećati količinu ugljikovog dioksida koje vaše tijelo proizvodi je naprezanje mišića.

Ali evo još nekih dobrih vijesti. Primjerice - ako se samo ustanete i odjenete, udvostručili ste razinu metabolizma. Dakle, ako samo u 24 sata isprobate svu svoju odjeću koju imate u ormaru, već ćete izdahnuti 1.200 grama ugljičnog dioksida.  

Smoothie i vježbanje | Author: Thinkstock Thinkstock
No, bolje od toga je da prošećete i tako ubrzate metabolizam. Ako ne to, onda barem usisajte stan, nešto skuhajte i obrišite prašinu.  

Da bi izgorjelo 100 grama masti morate udahnuti 290 grama kisika i proizvesti 280 grama ugljičnog dioksida plus 110 grama vode. Hrana koju jedete ne može promijeniti ove brojke.

Stoga, da bi izgubili 100 grama masti, morate prije svega proizvesti i izdahnuti 280 grama ugljičnog dioksida, a onda i sve ono što će ispariti iz vašeg organizma nakon hrane koju ste pojeli, bez obzira što ste točno pojeli.

Bilo koja dijeta koja vas opskrbljuje s manje "goriva" nego što ste ga 'isparili', samo je trik i prijevara s toliko zabluda o tome kako zapravo mršavljenje funkcionira, a malo tko zapravo točno zna i zašto, piše CNN.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:16 29.Ožujak 2018.

    nestaju u znoju