Znanost
74 prikaza

Kofeinsko čudo: Stiže kava s kofeinom i - s vremenskim otpuštanjem

Priprema kave na aparatu za kavu u kafiću
Borna Filic (PIXSELL)
Nova pakiranja kave omogućit će postepeno otpuštanje kofeina, a ne snažno i trenutačno kao sada

Na policama trgovina uskoro bi se, tvrde znanstvenici tvrtke Nestle, mogla naći pakiranja kave s kofeinom s vremenskim otpuštanjem. 

Iz Nestlea kažu da su razvili posebnu tehniku koja će omogućiti da energetski učinak kofeina na organizam ne bude snažan i trenutačan, kako su ljubitelji kave navikli, nego da, zahvaljujući vremenskom otpuštanju, potraje čitav dan, piše Daily Mail.

Kofein je supstancija s jakim stimulativnim učnikom na središnji nervni sustav pa prevelika količina može rezultirati ubrzanim otkucajima srca, nervozom i egzaltiranošću.

Studiju su u suradnji sa stručnjacima iz Nestleova Centra za istraživanje u Lausannei proveli znanstvenici Politehničke škole Lausanne i Sveučilišta ETH u Zuerichu. Po njihovim rezultatima ubuduće bi ljubitelji kave nakon samo jedne ispijene šalice ovog napitka mogli osjetiti postupno povećanje energije u organizmu, koja bi se održala tijekom cijelog dana bez neželjenih 'nuspojava'.

Objasnili su da su u tom procesu važni kubosomi, nosači aktivnih supstancija koji oponašaju prirodne strukture u organizmu.

Riječ je o mikroskopskim kapsulama sastavljenim od molekula lipida i vode, koje sadrže i neki ključan sastojak, primjerice kofein ili neki drugi nutrijent sadržan u hrani.

Kubosomi se s vremenom rasprsnu, ispuštajući pritom sadržaj kontrolirano i postupno.

Opisana tehnika ubuduće bi se mogla iskoristiti i za vremensko otpuštanje nutrijenata iz brojnih prehrambenih proizvoda na kontroliran način, kažu švicarski znanstvenici.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.