Znanost
592 prikaza

Matematičar otkrio formulu kako brzo 'upariti' čarape

Čarape
Pixabay
Računalni algoritmi mogu se primijeniti gotovo u svakoj sferi života, a razvrstavanje čarapa samo je jedan od načina kako računala mogu pomoći u stvarnom životu

Pred vama nalazi se velika gomila čarapa. Opet vam pada mrak na oči kada se sjetite koliko vremena ćete potrošiti samo da spojite svaku pojedinu čarapu s njenim parom.

Najčešće to znači da ćete nasumično odabrati jednu čarapu iz tog Mount Everesta čarapa i početi tražiti odgovarajući par. Ali to znači da ćete jako sporo dovršiti taj doista monoton posao.

Palo vam je na pamet kako bi stvarno bilo super da imate samo jedan par čarapa. Onda bi sortiranje bilo gotovo u roku keks, ali tu se stvara higijenski problem. Gdje ćete staviti stopala kad vam se taj jedini par zaprlja? 

Smrdljive čarape | Author: Thinkstock Thinkstock

Svaki dodatni par čarapa višestruko povećava vrijeme potrebno za uparivanje. Prvo, imate više pari čarapa za spajanje, a drugi problem je što svaka pojedina čarapa nalazi se u sve većoj gomili neuparenih čarapa.

Profesor Brian Christian, autor knjige "Algoritmi za život", kaže da je prosječno vrijeme uparivanja dva para čarapa četiri puta dulje nego uparivanje jednog para. Pet pari čarapa trajat će 25 puta dulje, stotinu pari čak 10.000 puta dulje nego spajanje jednog para čarapa.

U svojoj knjizi on ipak nudi rješenje tog problema. Christian i njegov suautor Tom Griffith kažu da treba primijeniti računalne tehnike kako bi si olakšali svakodnevni život. Njihov stav je da treba razmišljati o algoritmima kao receptima, uputama koje vas korak po korak vode željenom cilju, a u našem slučaju riječ je o spajanju parova čarapa.

Christian preporuča korištenje algoritma nazvanog "radix sort". 

Čarape | Author: Pixabay Pixabay

"Osnovna ideja je da prvo želite osmisliti neke kategorije, recimo da podijelite čarape po boji. Razdvojite sve čarape na posebne gomile po boji. Pa dobijete jednu gomilu bijelih čarapa, jednu hrpu sivih čarapa i jednu crnih čarapa", objašnjava američki autor.

"Zatim odabarete neku drugu osobinu po kojoj možete razvrstavati čarape kao što je duljina. Najbitnija stvar koja će olakšati rješavanje bilo kojeg kompleksnog problema je da ga podijelite na manje i jednostavnije probleme. U ovom slučaju dijelimo čarape na gomile koje je puno lakše upariti", kaže Christian.

Radix sort znatno ubrzava sortiranje čarapa nego da ih samo uzimate s jedne gomile. Međutim, što ako se odlučite kupiti deset identičnih pari čarapa?

BBC-ju se javio jedan čitatelj koji je upozorio na nedostatke upravo takvog načina razmišljanja. "Jednom mom kolegi je dosadilo razvrstavanje čarape pa je kupio 12 identičnih pari. Nekoliko tjedana kasnije šokirao se kada je vidio da ima problema s uparivanjem identičnih čarapa. Tada je otkrio da čarape se proizvode u serijama i zbog malih varijacija u kvaliteti tkanine ili boje neke čarape brže blijede od drugih i zbog toga ih je teže spojiti", napisao je Jim Bumstead.

Čarapa viška | Author: Martin Poole/Thinkstock Martin Poole/Thinkstock

Takva situacija još je gore rješenje problema zato što se Jimov kolega našao s dvadeset čarapa minimalno različite boje.

Ipak, ništa od toga neće pomoći u situaciji kada imate jednu čarapu i njoj nikako ne možete pronaći para.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.