Znanost
77413 prikaza

U svakoj je smokvi jedna osa - znate li to?

Porcija svježih smokvi
Thinkstock
Smokva je zapravo cvijet koji raste prema unutra pa se formira plod, a za oprašivanje je potrebna osa

Iako se smokvu često naziva caricom mediteranskog voća, ona tehnički spada u kategoriju cvijeća, a način njenog stvaranja je istovremeno fascinantan i zastrašujuć.

Znanstvenici objašnjavaju kako su smokve izokrenuti cvjetovi, a smokvino drvo ne cvjeta kao ono jabuka ili breskve. Njeni cvjetovi cvjetaju unutar kruškolike kapsule, koja kasnije dozrijeva u voće koje jedemo, a ono nije samo jedna voćka, već njihov skup.

No to nije jedino po čemu su smokve jedinstvene.

Budući da cvjetaju iznutra, trebaju specijalan proces oprašivanja jer se ne mogu pouzdati na pčele i vjetar, a tu nastupaju smokvine ose. Smokva ne može preživjeti bez tih osa koje šire njen genetski materijal, a ose pak ne mogu živjeti bez smokvi jer tamo odlažu svoju larvu. Ženka ose ulazi u mušku smokvu (usput rečeno, ne jedemo muške smokve).

Krila ženke ose i njena ticala se slome dok ulazi u mali prolaz u smokvu, pa kad jednom uđu, ne mogu izaći. Muške bebe osa se rađaju bez krila, jer je jedina njihova funkcija oploditi ženke, tehnički njihove sestre te prokopati tunel iz smokve. Ženke osa rade sve dalje, donoseći pelud.

Nakon što osa umre u unutrašnjosti smokve, ona se razgrađuje, a koliko god to tužno zvučalo nužno je u procesu stavranja ukusne smokve, no vegani bi nakon tog saznanja trebali još jednom razmisliti hoće li je i dalje konzumirati.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar MIKA1975
  MIKA1975 14:49 19.Kolovoz 2017.

  pa osa se je i tako razgradila pa je zapravo niti nema unutra ali da kojim slučajem ostane unutra vidljiva mislim da bi je puno nas prestalo jesti tog dana kada bi ju našli unutra.

 • nelson 21:43 24.Srpanj 2017.

  huhu nisam ovo znao

 • Zdenko4792 17:45 24.Srpanj 2017.

  Ubijte me, al cijeli život jedem smokve i svaku otvorim a nikad ose il šta drugo vidio nisam. Jedino me jednom ujeo mrav za jezik iz paradajza, nožem su ga vadili koliko se ukopao