Znanost
4256 prikaza

Mislili su da ovaj otok tone, a zapravo raste

Otočje Tuvalu
1/3
INABA Tomoaki
Procjene su govorile da razina mora raste i da otok tone, ali procjene su bile krive

Pacifičko otočje Tuvalu - kojega se dugo smatra glavnim kandidatom za nestanak zbog porasta razina mora izazvanog klimatskim promjenama - zapravo raste, pokazuje novo australsko istraživanje.

Istraživanje sveučilišta Auckland ispitalo je promjene u geografiji devet atola Tuvalua i 101 grebena od 1971. do 2014. uz pomoć fotografija iz zraka i satelitskih snimaka.

Utvrđeno je da je osam atola i gotovo tri četvrtine otočja raslo tijekom toga razdoblja povećavajući ukupnu površinu Tuvalua 2,9 posto, iako se razina mora povećavala dvostruko u odnosu na globalni prosjek.

Otočje Tuvalu | Author: Lily-Anne Homasi/DFAT Lily-Anne Homasi/DFAT
Koautor Paul Kench kaže da istraživanje objavljeno u časopisu Nature Communications dovodi u pitanje pretpostavke da će niski otoci biti preplavljeni s porastom razine mora.

"Mi doživljavamo pacifičke atole kao statične kopnene formacije koje će biti naprosto preplavljene porastom razine mora no sve je više dokaza da su ti otoci geološki dinamični i stalno se mijenjaju".

"Zaključci studije možda su suprotni očekivanjima s obzirom na to da razine mora rastu u tom području tijekom proteklih pola stoljeća no dominantna promjena tijekom toga razdoblja na Tuvaluu je bila širenje a ne erozija".

Utvrđeno je da bi čimbenici poput obrazaca kretanja valova i sedimenti koje nanose oluje mogli poništiti eroziju koju izazivaju porast razine mora.

Znanstveni tim iz Aucklanda kaže da klimatske promjene ostaju jedna od glavnih prijetnji niskim otocima no dodaju da bi ovakva istraživanja trebala potaknuti na preispitivanje odgovora na taj problem.

Umjesto da zaključe da su njihovi domovi osuđeni na propast i da trebaju gledati kako da se usele u Australiju ili Novi Zeland znanstvenici kažu da bi te zemlje trebale početi dugoročno planirati ostanak.

Otočje Tuvalu | Author: Gabriella Jacobi Gabriella Jacobi
"Na temelju ovoga istraživanja previđamo značajno drukčiji razvoj za otočje Tuvalu tijekom idućih sto godina u odnosu na ono što se uobičajeno očekuje", kaže Kench.

"Uvažamo da održivost života počiva na brojnim čimbenicima, no gubitak kopna bit će malo vjerojatno faktor koji će izazvati depopulaciju Tuvalua".

Znanstvenici predlažu seljenje stanovništva na veće otoke i atole koji su se pokazali najstabilnijima i vjerojatno će rasti s porastom razina mora.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.