Znanost
6522 prikaza

Misterij: Najstariji kamen sa Zemlje nađen je na Mjesecu

Misija Apollo 14
U.S. National Archives
Kamen sadrži kvarc, petrogeni mineral feldspat, i cirkon, koji su izrazito česti na Zemlji ali ne baš česti na Mjesecu

Kada su se astronauti sa misije Apollo 14 vratili sa uzorcima sa površine Mjeseca, vjerojatno im nije prošlo kroz glavu da "spajaju" Zemlju s komadićem njezine ranije povijesti.

"Mjesečev kamen" vjerojatno se sudario s Mjesecom nakon što ga je neki udarac odbacio od Zemlje prije četiri milijarde godina, tvrdi istraživanje objavljeno u četvrtak u znanstvenom časopisu "Earth and Planetary Science Letters"

Znanstvenici vjeruju kako je veliki komet ili asteroid udario Zemlju i šibnuo kamen kroz atmosferu i u svemir. Kamen je uspio "sletjeti" na Mjesec jer je on tada bio tri puta bliži planeti u to vrijeme.

Kamen sadrži kvarc, petrogeni mineral feldspat, i cirkon, koji su izrazito česti na zemlji ali ne baš česti na Mjesecu.

Analiza kamena pokazala je kako je formiran na temperaturama koje se povezuju sa Zemljom u tom trenutku - kristalizacija se dogodila prije četiri milijarde i 4.1 milijarde godina, kada je Zemlja bila mlada, oko 19 kilometara ispod površine zemlje.

Meteorski krater u Arizoni Jadan T rex Znanost "Zemlja je u dobu rekordnog bombardiranja meteorima"

Da se kamen, piše CNN, formirao na Mjesecu, reflektirao bi posve drugačije temperaturne uvjete, i uz to, kažu znanstvenici, ne bi bio tipičan primjerak nečega iz svemira. Eventualno se mogao formirati duboko u kori Mjeseca gdje, smatraju znanstvenici, se "skriva" kamenje sasvim drugačije kompozicije.

No, ako se kamen formirao tako duboko ispod površine zemlje, kako je odbačen do mjeseca? Znanstvenici su uvjereni kako je jedan ili više udara različitih vrsta utjecalo na to da se "promrda" površina planete prije no što se kamen lansira. 

U to vrijeme, Zemlja je prolazila kroz udare asteroida koji su bili sposobni stvarati kratere koji su široki nekoliko stotina kilometara.

Na površini Mjeseca, kamenje se miješalo s drugim materijalima. Nova analiza pokazuje kako je došlo do udarca i djelomičnog rastapanja prije 3.9 milijardi godina, zakopavši komad ispod površine i time stvorivši "novi kamen" - ili esencijalno vremensku kapsulu iz ranih dana solarnog sustava.

Onda je prije 26 milijuna godina, asteroid udario Mjesec i stvorio krater, koji je promjera 0.35 kilometara. To je pomoglo "izbaciti" kamen natrag na površinu Mjeseca.

Kada je Apollo 14 sa svojim astronautima prije točno 48 godina - između 31. siječnja i 6. veljače - uzeo taj primjerak, vjerovali su kako je riječ o organskom primjerku koji će svijetu dati uvid o Mjesecu i njegovom sastavu.

Kordylewski oblaci Istraživanje Znanost Nova teorija: Zemlja zapravo ima tri mjeseca

Međunarodni istraživački tim koji je analizirao kamen razvio je tehnologiju kako bi pronašli "šrapnel" iz udarca na Mjesecu. David Kring, glavni i odgovorni pri Centru za lunarnu znanost i istraživanje izazvao je svoj tim da pronađu nešto Zemlje na Mjesecu, a sada vjeruje kako još toga može biti pronađeno.

Taj je centar dio NASA-inog Solar System Exploration Research Virtual Institutea. Kring je svjestan kako neki geolozi u znanstvenoj zajednici neće prihvatiti otkriće jer je kontroverzno. No, s obzirom da je Zemlja bila u fazi "bombardiranja" stranim tijelima kada se planet još formirao prije 4.6 milijardi godina, komadići Zemlje na mjesecu nisu neko veliko iznenađenje Kringu i njegovoj ekipi.

"To je nevjerojatno otkriće koje odlično oslikava kako je funkcionirala rana Zemlja i koliko je "bombardiranje" pretvorilo našu planetu u ono što jest, taman u praskozorje života", kaže Kring.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • karlo72 13:04 29.Siječanj 2019.

    Da,klasificirani "kamen s mjeseca" u muzeju u Amsterdamu koji su dobili direktno od NASA-e ispostavilo se naknadnom analizom da je u stvari fosilizirano drvo. Sad ove teorije da je neko kamenje sa mjeseca ustvari porijeklom sa zemlje,možda je i na ... prikaži još! Mjesecu raslo drveće...priprema se teren da se konačno prizna najveća laž dvadesetog stoljeća.

  • BESTpartizan 10:36 29.Siječanj 2019.

    točno pa bili smo spojeni prije