Znanost
22059 prikaza

Mjesecima živio u mukama, doktori nisu znali što mu je

Terapija za bolove
Thinkstock
Bilo ga je strah da će umrijeti, a u šest mjeseci je izgubio preko 30 kilograma

Mislio sam da ću umrijeti, kaže Kim Pace koji je u šest mjeseci izgubio preko 30 kilograma, a bio je sasvim normalne tjelesne građe. Nije bila riječ o dijeti niti poremećaju prehrane - već strahu od probadajuće boli u lijevoj strani lica svaki put kad bi otvorio usta..

Ni pranje zubi nije dolazilo u obzir jer bi i najmanji dodir pokretao valove nesnošljive boli, koju opisuje kao elektrošokove. Analgetici, pa čak i morfij, davali su mu olakšanje tek nakratko.

Nesposoban za rad Pace je prvo uzeo bolovanje, a potom dao otkaz na radnom mjestu financijskog konzultanta banke u dobi od 59 godina. Prvu polovicu 2012. godine obilazio je razne specijaliste u američkoj Pennsylvaniji, moleći ih za pomoć.

Pregled štitnjače POREMEĆAJ Znanost Znakovi da nešto ne valja sa štitnjačom

Oni se nikako nisu mogli složiti oko mogućeg uzroka nesnošljive boli. Neki su smatrali kako je ona nuspojava lijekova koje je uzimao, drugi su sumnjali na migrene, treći na probleme sa zubima, pa čak i psihičku bolest, ovisnost o analgeticima...

Čak i nakon što je jedan od mlađih liječnika pronašao ono što se ispostavilo kao točna dijagnoza, bilo je neslaganja među specijalistima o tome kako ga liječiti. Njegova žena i medicinska sestra Carol kaže kako su, zato što su postavljali puno pitanja oko bolesti i liječenja, doktori ih strpali u ladicu kao "težak slučaj", vrstu pacijenata kakvu liječnici izbjegavaju. I kao šlag na tortu, kod njega je otkrivena ozbiljan no nepovezan poremećaj koji je dodatno otežao dijagnostičku sliku.

Tako je Pace u srpnju 2012. rekao svojoj ženi kako misli da će umrijeti, a ona je u očaju potražila pomoć uglednog specijalista u Baltimoreu.

- Pogledala sam ga i pomislila "on će zbilja umrijeti, užasno je smršavio i ima sivu boju lica", a liječnici su ga otpisali. Odlučila sam da ću kao medicinska sestra, posve se uključiti u njegovo stanje i napokon mu pronaći odgovarajuću pomoć - rekla je Carol.

Srce SPAŠAVAJU ŽIVOT Znanost 6 znakova koji najavljuju srčani udar

Njena je posvećenost donijela rezultate - tri tjedna kasnije Pace je išao na korektivnu operaciju zbog rijetkog stanja koje uzrokuje bole tako intenzivnu da je doktori nazivaju "užasavajućom".

- Znao sam da je bol stvarna i osjećao sam kako je moj život u pitanju. Samo sam želio dokazati svima da ne glumim i da mi zaista treba pomoć - rekao je Pace.

Mislili da je riječ o želučanom refluksu

Njegovi simptomi su započeli u siječnju 2012., a povremenim osjećajem žarenja na lijevoj strani lica i niz grlo. Bol je iz blage brzo prošla u intenzivniju.

Zbog toga što je Pace uzimao velik broj lijekova za niz kroničnih bolesti, od dijabetesa tipa 2, hipotireozu, visok kolesterol i depresiju, liječnici su na prvi posumnjali na moguće reakcije na lijekove. Još jedna mogućnost koja se nametala kao logična bila je želučani refluks.

Plivanje u bazenu OPASNOST Znanost Dva puta razmislite prije nego skočite u hotelski bazen

Do kraja ožujka razvio je novi simptom, trzanje lica, a bol se pogoršala, osobito kad bi žvakao. 

- Zapravo ništa nije olakšalo bol - rekao je.

Njegov obiteljski liječnik savjetovao mu je "skidanje" s antidepresiva, no psihijatar se nije složio. Njegovi simptomi nisu bili poznati kao nuspojave lijekova.

Na Uskrs u travnju proveo je dan ležeči na kauču, odričući se blagdanskih poslastica iz straha da će ga previše boljeti. Izgledao je tako slabo da ga je supruga odvela na hitnu gdje su mu dijagnostiricali "sindrom žarećih usta" koji nema konkretnog lijeka. 

Nekoliko dana kasnije Pace je posjetio zubara, koji mu je propisao posebnu pastu i prehranu za umanjivanje osjećaja žarenja. 

Dva tjedna nakon toga, kolabirao je na poslu i završio na hitnoj zbog teških bolova u prsima. Liječnici su mu dijagnosticirali žgaravicu. Nekoliko dana kasnije, zbog jakih bolova u trbuhu, dobio je diganozu upalne bolesti žučnog mjehura, česte u dijabetičara. Poslan je na operaciju uklanjanja žuči koja je prestala funkcionirati.

Rentgen pluća Otkrij simptome Znanost Četvrti je uzrok smrti u svijetu i razvija se mjesecima

Kroz sve to bol u licu se promijenila iz žarenja u osjet niza električnih šokova, no ostala je kao postojan simptom. Nakon što ništa konkretno nije pronađeno kao uzrok, jednostavnije ga je bilo proglasiti ludim. 

Uskoro više ništa nije mogao jesti, supruga bi mu stavljala maslas od kikirikija na žlicu ili ga pak nutkala s pasiranom juhom, no sve je teže i to jeo. Konzultirao je gomilu specijalista - od gastroenterologa, endokrinologa, kardiologa...

Jednog dana na jogi supruga Carol je opisivala njegove simptome članicama grupe, a jedna žena je rekla kako oni sliče onima njene majke - kojoj je dijagnosticirano stanje Neuralgija trigeminusa, specifična po grču mišića uslijed bolova. 

Oblik je to nespecifične boli živa koji utječe na peti, kranijalni ili trigeminalni živac. Može ga uzrokovati pritisak krvne žile na živac, ozljeda tijekom operacije sinusa, javlja se kod multiple skleroze, određenih tumora... Bolest je dvostruko češća kod žena, kao i kod ljudi starijih od 50 godina.

Voće i povrće Lako dostupna Znanost Znanstvenici objavili listu hrane koja štiti od raka

- Intenzitet boli može vas psihički i fizički uništiti, zbog čega se ovaj poremećaj ponekad naziva i "bolest samoubojstva" - piše američki Nacionalni institut za neurološke poremećaje.

Morfij i drugi opijadi nemaju efekta na bol.

Kad je Carol to spomenula liječnicima svog muža rekli su joj da "ne traži zebre" aludirajući da joj mašta previše radi. 

Ipak, neurolog sa Johns Hopkinsa napkon je potvrdio dijagnozu i potvrdio Paceu da nije lud.

Operacija koja je izvedena u kolovozu 2012. bila je kompliciranija nego su liječnici mislili, a njome je otkriveno kako dvije arterije pritišću bolni živac koji je na sebi imao brojne ožiljke. Pace je nekoć bio aktivan sportaš, pa doktori smatraju kako su brojni potresi mozga koje je tada zadobio mogući uzrok poremećaja.

On je danas ipak bez boli, a svoj život kaže kako duguje liječniku Michaelu Limu, koji ga je napokon riješio boli.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 09:11 22.Kolovoz 2019.

    doktori su postali glupi