Znanost
632 prikaza

Moguće je da je slučajno otkriven lijek za rak

Laboratorij
Thinkstock
Uz to što je možda otkriven lijek za karcinom, još je zanimljivije što bi njegov lijek mogla biti - druga bolest

Moguće je da su znanstvenici potpuno slučajno učinili veliki korak prema otkriću lijeka za rak, tako što su neočekivano otkrili da bi bjelančevine malarije mogle biti učinkovito oružje protiv zloglasne bolesti.

Danski znanstvenici su naime tragali za učinkovitim načinom kako zaštiti trudnice od malarije, koja kod njih može uzrokovati mnoge probleme budući da može napasti posteljicu. Ono što nisu očekivali jest da su istodobno otkrili da 'naoružani' proteini malarije mogu napasti i karcinom; što bi moglo pomoći u liječenju ove teške bolesti.

Znanstvenici su napravili kombinaciju proteina iz cjepiva protiv malarije, koji se 'zakapaju' u stanice, s toksinima koji se zatim mogu 'zakopati' u stanice raka i otpuštati toksine, postepeno ih ubijajući.

Znanstvenici su otkrili da se u oba slučaja proteini malarije vežu na isti ugljikohidrat, a lijek bi mogao iskoristiti sličnost između to dvoje.

Kemoterapija | Author: Thinkstock Thinkstock

Ugljikohidrat također omogućuje posteljici da brže raste, a isto funkcioniranje je pronađeno i u slučaju tumora, pri čemu se paraziti malarije na isti način vežu na stanice karcinoma, što znači da ih postepeno mogu sve uništiti.

Znanstvenici tvrde da su vremena tragali za načinom na koji bi iskoristili sličnosti između posteljice i tumora.

"Posteljica je organ koji, unutar nekoliko mjeseci, od nekoliko stanica naraste do organa koji teži skoro kilogram, a uz to osigurava embrij kisikom i hranjivim tvarima u relativno stranom okolišu. Na određeni način, i tumori čine isto: agresivno rastu na relativno nepoznatom terenu", izjavio je Ali Salanti sa Sveučilišta u Kopenhagenu.

Proces je već testiran na stanicama  i miševima oboljelim od karcinoma, te su nova (uspješna) otkrića predstavljena u časopisu 'Cancer Cell'.

Znanstvenici se nadaju da će početi s kliničkim testiranjima unutar sljedeće četiri godine, a dotad najveće pitanje ostaje hoće li sve skupa funkcionirati na ljudskom tijelu i hoće li ljudski organizam moći tolerirati potrebne doze bez razvoja nuspojava, prenosi Independent.

"Ali mi smo optimistični, jer izgleda kao da se proteini vežu isključivo na ugljikohidrat koji je pronađen samo na posteljici i zloćudnim tumorima kod ljudi", kaže Salanti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.