Znanost
1544 prikaza

Ako niste znali, Hawking je radio party za vremenske putnike

Stephen Hawking
REUTERS
Hawking je time pokazao briljantan znanstveni um i odličan smisao za humor

Prije devet godina fizičar Stephen Hawking napravio je tulum na kojem se, nažalost, nije ukazao baš nitko. Neki bi rekli da je to zato što je pozivnice poslao tek nakon što se domjenak održao.

- Jako volim eksperimente i šampanjac, pa sam odlučio spojiti jedno i drugo - rekao je Hawking o naizgled fijasku na koji su zapravo trebali doći samo - putnici kroz vrijeme.

Hawking je o svojoj recepciji za putnike kroz vrijeme napravio i filmić, a bio je, priznaje, malo razočaran što nitko nije došao. Na pozivnicama, koje je poslao poslije prijema, napisao je točno vrijeme i koordinate gdje se događaj održava. 

- Boli me oko srca kad razmislim o tome da se prof. Hawking sredio, došao u dvoranu ukrašenu balonima, sa stolom prepunim kanapea i šampanjca, i onda satima čekao bez da je itko došao - rekla je jedna komentatorica o fizičaru koji je, bolesti usprkos, volio ples, druženja i tulume.

- Uvjeren sam da će ova pozivnica, u nekoj svojoj formi, preživjeti tisuće godina i netko će prije ili kasnije doći na moj domjenak te svojim dolaskom dokazati kako će putovanja kroz vrijeme u jednom trenutku biti moguća - rekao je Hawking i naglasio da putovanje kroz vrijeme neće biti bez opasnosti. Einstein je, kaže, u svojoj teoriji relativnosti, udario temelje potencijalnim putovanjima kroz vrijeme, no izazova i opasnosti je nebrojeno mnogo i Hawking je rekao kako, kao i većina njegovih kolega, nije siguran hoće li to ikada biti moguće.

- Između ostalog vas ili prijevozno sredstvo može uništiti izboj radijacije, pitanje je tko bi to ikada htio - rekao je proslavljeni autor "A Brief History of Time". 

Briljantnom fizičaru je u 21. godini dijagnosticiran ALS (amiotrofična lateralna skleroza) te su mu liječnici rekli kako će živjeti maksimalno 2 godine, a Hawking je poživio još 55 godina.

Rođen je na 300. obljetnicu Galileove smrti, a preminuo je 14.03., na dan kada se slavi matematička konstanta pi (3.14), a na taj je datum ujedno i 1879. godine rođen Albert Einstein. Čarolija brojeva, kažu neki, očito je prožimala Hawkingov život.

Domjenak s profesorom održava se 28. lipnja 2009. godine, a koordinate su  52° 12’ 21” N, 0° 7’ 4.7” E. Ukoliko ste putnik kroz vrijeme nemojte pustiti uvaženog profesora da čeka.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.