Znanost
3243 prikaza

Inače uzrokuje upalu grla, ali izgleda da može izazvati i mentalnu bolest kod djece

Bakterije
Thinkstock
Kod većine djece streptokok uzrokuje tek upalu grla, ali ponekad može prerasti u neurološko stanje koje zbunjuje znanstvenike

Upala grla vjerojatno se ubraja među deset najčešćih razloga posjeta pedijatru. Ova bolest se najčešće manifestira kao kombinacija bolnog grla i visoke temperature, s tim da je pri pregledu grlo crveno i upaljeno. Nakon kratkog liječenja antibioticima, poput penicilina, većina djece se potpuno oporavi bez ikakvih posljedica.

Ali nažalost, nekoliko njih nije te sreće. Kod njih streptokok može biti uvod u puno ozbiljnije stanje, jer bakterija može uz grlo napasti i mozak. U tom slučaju, radi se o pedijatrijskom autoimunskom neuropsihijatrijskom poremećaju - PANDAS.

PANDAS prati brza pojava cijelog niza neuroloških i psihijatrijskih simptoma, te može značajno promijeniti mentalno stanje pacijenta, naizgled preko noći. Djeca kod koje se dijagnosticira ovaj sindrom najčešće pokazuju različite znakove: od neobičnih pokreta ruku ili prstiju, preko opsesivno-komulzivnog ponašanja sve do pravih psihoza.

Jednog dana dijete se može najnormalnije ponašati i razvijati, dok već drugog može patiti od inkontinencije, strahujući od zagrljaja, boreći se s tikovima i gubeći mogućnost pisanja. "Gledali smo kako nam dijete koje poznajemo nestaje pred očima", izjavila je majka 12-godišnjaka iz Engleske koji je obolio prošli mjesec. 

Ova kontroverzna dijagnoza smatra se povezanom s infekcijama iz grupe A streptokoka. Ali budući da se ne zna što uzrokuje pojavu PANDAS-a, a i ne zna se puno o samom sindromu, mnogi se pitaju postoji li uopće ta bolest?

Bolesno dijete | Author: Thinkstock Thinkstock

Skeptični liječnici bez dovoljnog broja dokaza

Mnogi pedijatri uopće ne žele pričati o ovom sindromu, dok se mnogi od njih nisu ni susreli s ovom bolesti tijekom svoje karijere, pa smatraju ni da ne mogu puno toga reći o njoj.

Ono što PANDAS pak uvelike razlikuje od drugih bolesti jest da za razliku od nekih drugih kontroverznih dijagnoza, kod kojih se ipak postigne jednoglasan stav znanosti, u ovom se slučaju mogu naći suprotstavljena mišljenja stručnjaka.

Dr. Susan Swedo, šefica Odjela pedijatrije i razvojne neuroznanosti u Nacionalnom institutu za psihičko zdravlje, autorica je prvog velikog istraživanja o PANDAS-u te zastupa tezu da je riječ o pravovaljanoj dijagnozi. Suprotno mišljenje ima pak dr. Nicholas Bennett iz dječjeg zdravstvenog centra za zarazne bolesti i imunologiju u Connecticutu. On smatra da su dokazi za postavljanje ovakve dijagnoze i za povezivanje infekcije sa simptomima - preslabi.

Mnogi pedijatri smatraju da je problem i u načinu na koji se prepisuju lijekovi. Naime, ako se često prepisuju antibiotici, i to u krive svrhe umjesto da se postavi dobra dijagnoza, to može pogoršati simptome i uvjeriti druge liječnike da je riječ o PANDAS-u iako to možda uopće nije slučaj, jer nikad nije ni bilo streptokoka (koji se 'liječio').

Diana Pohlman uključila se u rad PANDAS mreže, čija je danas izvršna direktorica, nakon što joj je kod oboje djece (kao i mnogih drugih iz njihovog naselja) dijagnosticiran PANDAS. "Ono što je pozitivno", ističe Pohlman, "jest da se svako bolesno dijete koje poznajem, uz pomoć pravilnog tretmana, počelo oporavljati i nije trebalo dugotrajnu pomoć".

Ostatak teksta pročitajte u Daily Beastu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.