Znanost
633 prikaza

Može li transplantirani penis funkcionirati?

Operacija
Igor Kralj (PIXSELL)
Mnoge je ovih dana iznenadila vijest da je muškarac iz Južnoafričke Republike, koji je prošao transplantaciju penisa, oplodio svoju djevojku

Još nije poznato može li transplantirani penis funkcionirati jednako kao i neoštećeni, tvrdi dr. Andrew Kramer, urolog iz Maryland zdravstvenog centra. Ono što se zna jest da penis nije nužno potreban kako bi muškarac mogao ejakulirati ili urinirati, pa je lako moguće da ni transplantirani penis ne fukcionira potpuno normalno, izjavio je Kramer nakon vijesti da je neimenovani muškarac u Južnoafričkoj Republici oplodio ženu.

Ejakulaciju naime kontrolira leđna moždina i ona ne zahtijeva postojanje penisa. Ritmične kontrakcije mišića karlice same će 'istjerati' sjeme van, objasnio je Kramer dodajući da je moguće da muškarac ejakulira bez postizanja erekcije, jer sjeme može jednostavno kapati.

21-godišnjak kojem je tijekom amputacije ostao tek jedan centimetar penisa (nakon što je ceremonijalno obrezivanje krenulo krivo), nastavio je sa seksualnim aktivnostima pet tjedana nakon devet sati duge transplantacije, točnije sredinom siječnja, a djevojka mu je sad trudna četiri mjeseca.

Operacija | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Igor Kralj (PIXSELL)

Transplantacija penisa komplicirana je procedura pri kojoj puno toga može poći krivo. Kramer i njegovi kolege razmišljali su o mogućnosti da obave operacije na veteranima koji su ranjeni u eksplozijama u Iraku i Afganistanu, ali su na kraju odsutali od ideje. "Povijesno gledajući, te operacije nisu bile uspješne. Postoji toliko dijelova koji utječu na cijelu 'stvar'", rekao je Kramer.

Primjerice, krvne žile, živčani završeci i uretra moraju biti pričvršeni, te vanjski dio penisa mora biti dobro spojen pri dnu s ostatkom organa. "Penis je anatomski kompliciran: polovica je tijelo, polovica je vanjski dio, on se jednostavno neće 'zaljepiti' za kožu", kaže Kramer.

Za razliku od drugih organa, primjerice transplantiranog bubrega, izgled transplantiranog penisa ključan je pokazatelj uspješnosti operacije. 

Kod muškaraca s ozljedama, liječnici danas najčešće uzimaju mišićno tkivo s podlaktice kako bi rekonstruirali penis, nakon čega muškarci obično imaju osjet u onom dijelu penisa koji im je ostao. 

Iako je muškarac iz Južnoafričke Republike s transplantiranim penisom uspio postići funkcionalnost do te mjere da je došlo do oplodnje, nitko ipak ne može garantirati da on izgleda, ima osjet ili čak funkcionira kao neoštećeni penis, piše Mashable.    

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.