Znanost
11789 prikaza

Mračna strana zamrzavanja jajašca o kojoj se ne govori

Laboratorij
Thinkstock
Metoda zamrzavanja jajašca za produljenje plodnosti nije baš tako bajna kako se čini

Udane žene srednjih godina sve češće zamrzavaju jajašca, čak i više od neudanih, kako bi se osigurale da će ipak roditi dijete u slučaju razvoda ili ako njihov partner kasnije u životu odluči da zapravo ne želi djecu, otkriva studija Klinike za plodnost Aldrige Velika Britanija. 

Odgađanje majčinstva

 Žene namjereno i prilično hrabro pokušavaju kupiti malo biološkog vremena. To nisu "alfa" žene koje žele biti direktorice i usput odgajati djecu, već su to žene koje oduvijek žele postati majke, samo se to još nije ostvarilo - tvrdi dr. Gillian Lockwood. 

Mlade žene koje boluju od raka često uklanjaju jajašca i zamrzavaju ih prije nego krenu s terapijom, kako bi osigurale šansu za rođenje djeteta kasnije u životu. Veći broj žena u zapadnim zemljama, gdje dob prve trudnoći raste zbog boljeg obrazovanja i karijere, također prolaze kroz postupak zamrzavanja jajašca zbog socijalnih razloga, tako da mogu odgoditi majčinstvo.

Suočavanje sa stvarnošću

Problem je u tome što je stopa uspješnosti postupka znatno niža nego što ljudi misle, upozoravaju stručnjaci. 

Briggite Adams počela je razmišljati o zamrzavanju jajašca 2010., prije nego je to postao "trend", a brojne su medicinske organizacije cijeli postupak smatrale "eksperimentalnim". Napokon su joj zamrznuli 11 jajašca na klinici za plodnost u Kaliforniji. Tada je imala 39 godina.

Ubrzo nakon toga je lansirala Eggsurance, internet stranicu na kojoj žene mogu pronaći informacije o tom postupku lakše nego što je ona. Ubrzo je postigla velik uspjeh sa stranicom, a za intervju u New York Times rekla je kako je "zamrzavanje jajašca nešto što joj je dalo mir i sigurnost".

Šest godina kasnije, u dobi od 45 godina, došla je "upotrijebiti" ta jajašca. U tom se trenutku sve promijenilo.

Laboratorij | Author: Pexels Pexels

- Bila sam doista nervozna. I s punim pravom i predosjećajem - od 11 jajašca, njih devet je preživjelo nakon odmrzavanja. Šest od njih je uspješno oplođeno donorskom spermom, a samo jedno od njih je preraslo u embrij spreman za implantaciju - prepričava Adams.

Spontani pobačaj

Taj je usamljeni embrij prebačen u njenu maternicu te je par tjedana nakon toga doznala da je trudna. Potom, tri dana kasnije, više nije bila. Pretrpjela je oblik spontanog pobačaja koji se medicinski naziva biokemijska trudnoća.

- Nemam više jajašca za pokušati - napisala je na svom blogu, dodajući kako nakon ogromnog razočaranja nema više ni energije za ponovne pokušaje.

Sve više žena zamrzava jajašca, a puno njih nema realistična očekivanja oko ishoda. Primjerice, u zemljama poput zapadne Europe i SAD-a, broj žena koje su zamrznule svoja jajašca povećao se za 700 posto u razdoblju od 2009 do 2013. 

- Najčešće žene ne zamrzavaju jajašca u 20-ima, svom najplodnijem razdoblju, nego mnogo kasnije kada se šanse za uspješnu trudnoću snižavaju. Nužna je veća edukacija žena po pitanju umjetne oplodnje - ističe dr. Roger Lobo iz Američkog društva za reproduktivnu medicinu.

No, to ne sprječava klinike za plodnost da se reklamiraju s raznim natpisima poput "zamrzavanje jajašca je najveći dar koji možete pokloniti sebi", stavljajući takve postupke na "popust" i obećavajući "stopiranje vremena" te "preuzimanje kontrole nad vlastitom plodnosti".

- Zamrzavanje jajašca je lako, stvari postaju teške kad krenete dovršiti taj proces - rekla je Adams Business Insideru

 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.