Znanost
7808 prikaza

Mutacije virusa uskoro će ubiti milijune ljudi

Medicinska sestra zaražena ebolom dopremljena u Glasgow
Andrew Milligan/Press Association/PIXSELL
Čelnik Ureda za smanjivanje rizika od katastrofa Ujedinjenih naroda dramatično je upozorio svijet

Situacija s upotrebom cjepiva i praćenjem bolesti je vrlo loša u cijelom svijetu, a opasnosti od pandemija su "daleko od očiju, daleko od uma", rekao je Robert Glasser iz UNISDR-a.

- Imali smo pojave novih virusa, a oni mutiraju cijelo vrijeme, poput ptičje gripe, SARS-a... ljudi ih općenito nisu svjesni jer su to pošasti koji se ne pojavljuju toliko često", poručio je za Zakladu Thomson Reuters.

- No jednom kad se pojave mogu biti ekstremno razorni, dodao je Glasser na marginama Svjetskog urbanog foruma, dodavši kako "na tom području ima još puno posla". 

Različiti tipovi ptičje gripe proteklih su se godina proširili Europom, Afrikom i Azijom, zbog čega se u nekim državama naredili masovno klanje peradi, a u Kini je smrtno stradalo nekoliko ljudi. 

Stručnjaci tvrde kako je broj tipova virusa koji cirkuliraju i uzrokuju infekcije došao do razine bez presedana. Najviše strahuju kako bi smrtonosni tip ptičje gripe mogao mutirati u pandemičan oblik koji bi se lako mogao širiti među ljudima, što se nikad prije nije dogodilo.

- To bi moglo rezultirati milijunima smrtnih slučajeva u svijetu", upozorio je Glasser koji krajem mjeseca odlazi s funkcije. 

Svjetska banka je prošle godine izdala "pandemijsku obveznicu" kojoj je cilj pružiti brzu financijsku pomoć u slučajevima zdravstvenih kriza poput izbijanja ebole 2014. godine, što je prvi takvi financijski mehanizam. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.