Znanost
2894 prikaza

Mutanti ili spas? Uzgajaju životinje s ljudskim organima

Operacija
Igor Kralj (PIXSELL)
Znanstvenici istraživanja povode kako bi u tijelu jedne životinje mogli uzgojiti organ potreban čovjeku

Znanstvenici su uspješno uzgojili embrij ovce koji sadrži ljudske stanice. Ovo veliko otkriće dio je istraživanja u kojima se pokušava uzgojiti organ jedne životinjske vrste u drugoj. Cilj ovih pokusa na životinjama je uzgoj ljudskih organa u životinjama i zatim transplantacija tih organa ljudima. 

Time bi se ubrzao dugotrajni proces koji prati svaku transplantaciju, smanjile bi se liste čekanja, ali i smanjio bi se konstantni strah da će tijelo odbaciti donirani organ. Znanstvenici tako kažu kako su već sada u mogućnosti genetički modificirati embrije svinja i ovaca kako bi rasli bez (svoje) gušterače. Želja im je da se u tim životinjama, nakon implantacije stanica čovjeka, razvije zapravo ljudska gušterača. 

"Već smo generirali mišju gušteraču u štakora i zatim ju transplantirali na miša s dijabetesom i time uspješno završili proces bez upotrebe gotovo ijednog imunosupresijskog lijeka", rekao je dr. Hiro Nakuachi, voditelj istraživanja.

Ovce na bjelovarskoj farmi KLONIRANI PRIMJERCI Znanost Sestre ovce Dolly su žive i zdrave

Prošle su godine tako znanstvenici sa sveučilišta u Kaliforniji stvorili embrij svinje u kojem je jedna od 100.000 stanica bila ljudska. Isti tim napravio je slično s embrijem ovce, u kojem je tako jedna od 10.000 stanica bila ljudska. 

"Kada je riječ o ljudima i ovcama proces se čini puno težim. Trebat će nam više vremena za istraživanje i ovaj put voljeli bi upotrijebiti organski slabije embrije", rekao je Nakuachi.

Znanstvenicima nedostaje vremena s obzirom da je zametcima zasada dozvoljen razvoj samo tijekom 28 dana, no nadaju se kako će moći produžiti taj rok kako bi saznali na koji se način stanice 'specijaliziraju'.

"Možda će nam trebati pet godina, a možda i deset godina da završimo istraživanja, ali mislim da ćemo na kraju ipak moći to napraviti", naglašava Nakuachi.

Određeni organi svinja i ovaca slične su veličine kao u ljudi pa su i pogodni za testiranje. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.