Znanost
5474 prikaza

Na dnu jezera našli mjesto jezivih žrtvovanja životinja

Jezero Titicaca
Wikipedia
Pleme koje je oko jezera živjelo prije Inka imalo je prvu organiziranu religiju na tom području

Između vrhova Andi i na granici Bolivije i Perua nalazi se prekrasno, i kod turista popularno, jezero Titicaca. Znanstvenici sada rade na istraživanju ispod površine vode, te na svijetlo dana izvlače nevjerojatne arheološke ostatke ceremonijalnog nalazišta kojeg su koristili članovi države i naroda Tiwanaku, iz perioda prije Inka, oko 700-1000. godine naše ere.

Ekipu vodi Christophe Delaere, arheolog i ronilac sa sveučilišta Oxford i belgijskog Universite Libre de Bruxelles. On je pronašao i ostatke žrtvovanih mladih ljama, keramičke posudice u obliku pume u kojima se palio tamjan i druge biljke, te jako puno zlatnih, kamenih i ornamenata od školjaka.

Delaere kaže da je to prvi puta kako su takvi "darovi" pronađeni u tako dobrom stanju.

Ljame | Author: Wikipedia Wikipedia
"To je jedno od prednosti potopljene ostavštine, jezero štiti blago i od utjecaja čovjeka i vremena", rekao je za CNN.

Pronalasci sugeriraju na ponavljajuće rituale od strane Tiwanaku elita, pokazuje njihovo istraživanje.

Otkriće je to koje pokazuje kako je organizirana religija bila prisutna u regiji ranije no što li se prethodno mislilo, kaže ekipa.

Darovi i žrtve, koje uključuju ljame i druge životinje, bile su skupe, i vrlo "prestižne" za ondašnju civilizaciju. Što se tiče školjkica koje su pronašli, do toga su mogli doći samo trgovinom sa plemenima sa obale.

Istraživači vjeruju kako su prije no što su ih žrtvovali, mlade ljame ukrašavali zlatnim listićima. Na njihovim su kostima vidljivi rezovi napravljeni od noževa za žrtvovanje, a sve se vjerojatno odvijalo na malom otočiću koji se nalazi 300 metara od mjesta gdje je "blago" i ostaci potopljeni.

Titicaca se, radi svoje veličine, ponekada opisuje kao kontinentalno more. Na nadmorskoj je visini od 3.800 metara, istočna polovica je u Boliviji, a zapadna u Peruu.

Jezero je oblik poprimilo prema rasjedu koji razdvaja Ande u dva planinska lanca te kreira poseban ekosustav koji je oduvijek privlačan ljudima, te nastanjen odavno.

Jezero Titicaca | Author: Wikipedia Wikipedia
Cijelo se područje najčešće povezuje sa Inkama, no Tiwanaku su tamo bili 500 godina ranije, kaže antropolog Jose Capriles sa Pennsylvania State sveučilišta.

"Naše istraživanje pokazuje da je narod Tiwanaku, koji je oko jezera Titicaca obitavao između 500. i 1100. godine, prvi je narod koji je nudio vrijedne darove svojim božanstvima", kaže Capriles.

Iza njih je ostalo i desetak arheoloških lokaliteta, uključujući i ceremonijalni kompleks u obliku pume imena Chucaripupata.

Inke su do Titicace došli tek u 15. stoljeću, a Tiwanaku narod je prije toga stoljećima širio svoj utjecaj i kulturu diljem centralnih Andi, a organizirana religija igrala je veliku ulogu u gradnji države.

"Kvaliteta i kvantiteta darova pokazuje nam kako je religija imala kohezijsku ulogu, te novoj populaciji nametala nove norme i vrijednosti", kaže Delaere.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 14:45 04.Travanj 2019.

    pretkolumbovska amerika bila je poprište masovnih žrtvovanja ljudi, a prakticirao se i ne samo ritualni kanabalizam. "Da bi došli do ratnih zarobljenika Azteci, a izgleda i neki njihovi susjedi, organizirali bi ratne pohode zvane xochiyaóyotl ili 'rat cvijeća'. Prema kronikama, ... prikaži još! na inauguraciji najratobornijeg astečkog vladara Ahuitzotla žrtvovano je 80,000 zarobljenika. Azteci su ljude žrtvovali prilikom mnogih prigoda, kao ustoličenja vladara, ili posvećivanja hramova.

  • BESTpartizan 09:47 04.Travanj 2019.

    koji likovi