Znanost
471 prikaza

Najlakši način da poboljšate psihičko zdravlje i riješite se stresa

Žena razmišlja
Thinkstock
Brojna istraživanja dokazala su mnogostruke prednosti pisanja

Pisanje utječe na mentalno i psihičko zdravlje, popravlja raspoloženje, smanjuje stres, ali i poboljšava sposobnost lakšeg nošenja s traumom, pa čak dovodi i do ozdravljenja, otkriveno je nizom istraživanja.  

Vjenčani parovi koji su svoje probleme stavili na papir sretniji su od onih koji to nisu napravili, uočili su američki psiholozi, dodavši da opisivanje nečijih misli ili osjećaja osobu može učiniti sretnijom.

Brucoši koji su odlučili napisati kako su se prilagodili u novoj sredini imali su, pak, bolje ocjene, pokazalo je drugo istraživanje, piše New York Times.

„Ovakav intervencijski način pisanja može pogurati ljude do pobjedonosnog načina razmišljanja u sklopu optimističnog ciklusa koji će se samo pojačavati“, kaže Timothy D. Wilson, profesor psihologije sa Sveučilišta Virginia, koji je istraživao dobrobiti izražavanja pisanjem.

Izražajno pisanje posebice je isplativo za one koji opisuju svoje buduće ciljeve. „Pisanje o životnim ciljevima bilo je znatno manje traumatično od pisanja o traumi, a povezano je i sa značajnim povećanjem subjektivnog blagostanja“, otkriva psihologinja Laura King.

Pisanje | Author: Davor Puklavec (PIXSELL) Davor Puklavec (PIXSELL)

Pisanjem smanjujemo razinu hormona stresa

Kada odrasle osobe odluče svoje životne ciljeve prenijeti na papir, kod njih je zabilježen pad razine kortizola, tzv. hormona stresa koji utječe na blagostanje, dokazali su njemački znanstvenici napominjući da manje kortizola znači i manje stresa.  

Ulaskom u 21. stoljeće, promijenile su se i neke stvari i u pisanju, pa vježbanje nije ograničeno samo na zapisivanje u bilježnicu, nego se proširilo i na pisanje bloga.  

Nancy Morgan istraživala je kako izražajno pisanje utječe na to kako oboljeli od raka razmišljaju o svojem stanju, a pisanje bloga „nesumnjivo daje slične pogodnosti“ za zdravlje, prema Scientific Americanu.  Otkriveno je naime da su pacijenti koji su vodili blog općenito bili optimističniji i vodili kvalitetniji život.    

Ostala istraživanja pokazuju da pisanje može ubrzati čak i ozdravljenje jer fizičke rane brže zacjeljuju nakon traume kada ljudi dokumentiraju svoje iskustvo i emocije, dokazali su u svojem istraživanju znanstvenici s Novoga Zelanda, prenosi Mic.

„Smatramo da je pisanje o uznemirujućim događajima pomoglo sudionicima da lakše podnesu preživljeni događaj i smanje stres“, napominje Elizabeth Broadbent, koautorica studije i profesorica medicine na Sveučilištu Auckland na Novom Zelendu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.