Znanost
1968 prikaza

Najljuća papričica na svijetu - može vas ubiti

Ljuti začini
Thinkstock
Uzgajivač tvrdi da papričice mogu koristiti i kao lokalni anestetici, a već se javio i Guinnessovoj knjizi rekorda

Velški uzgajivač Mike Smith tvrdi da je stvorio papričicu toliku ljutu da može ubiti. Prikladno ju je nazvao Zmajev dah.

Zmajev dah ima 2,5 milijuna jedinica na Scovilleovoj skali ljutine. To je dovoljno, kaže Smith za Daily Post, da u nekih ljudi izazove anafilaktički šok i smrt.

Svoju je papričicu prijavio Guinnessovoj knjizi rekorda i čeka odgovor o tome hoće li i službeno postati najljuća na svijetu.

Čili Proturječne informacije Znanost Jesu li čili papričice zdrave ili ne?

Smith je papričicu uzgojio u suradnji sa sveučilištem u sjevernom Walesu u sklopu istraživanja o alternativnim metodama anestezije. Pacijent može, primjerice, utrljati ulje papričice na kožu i umrtviti je.

Po postojećem rekordu u Guinnessovoj knjizi, najljuća poznata papričica, Carolina Reaper, mjeri 1,57 milijuna jedinica na Scovilleovoj skali ljutine. Radi se o ljestvici koja zapravo označava razinu kapsicina, vrste alkaloida koji se nalazi u papričicama. Kada kapsicin dođe u dodir s receptorima na tijelu, najčešće jezikom, živčani ih sustav interpretira kao osjećaj žarenja i pečenja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.