Znanost
7238 prikaza

Najopasnije dijete: Vode depresiji, cistama u mozgu...

Žena se važe
Thinkstock
Mršavljenje je sve veći i sve češći trend, ali neki se okreću doista opasnim načinima za gubitak kilograma

U moru dijeta i savjeta za prehranu gotovo je nemoguće izabrati onu pravu. Dok ogromna većina dijeta se sastoji od savjeta za smanjenje unosa hrane, neke pak graniče s ludilom. U nastavku pročitajte pet najopasnijih dijeta na svijetu.

Paraziti za gubitak kilograma

Možda na prvi pogled više liči na scenarij nekog horor filma, mnogi ljudi su pokušali izgubiti kilograme tako što se namjerno zaraze trakavicama. Nakon što pacijent proguta pilulu s jajima parazita, oni se razviju u probavnom traktu gdje se uhvate za unutrašnjost crijeva i tamo crpe nutrijente iz hrane koju osoba pojede. Osim bolova i problema s probavom, trakavice mogu pomoći u stvaranju cisti u jetri, plućima očima, kralježnici i mozgu.

Limunska dijeta

U usporedbi s prijašnjom metodom, ovo se može činiti kao potpuno bezazleno. Međutim, kako piše portal Fabiosa, limunska dijeta može nanijeti ozbiljnu štetu vašem zdravlju. Limunska voda popularno je piće među ženama koje žele izgubiti višak kilograma, ali istovremeno nanosi štetu želučanoj sluzi i vodi deficitu važnih makronutrijenata te brojnih vitamina i minerala. Na kraju možda dobijete željenu vitkost, ali isto tako možete lako gubiti kosu, zube i dobiti krhke nokte.

Juha od kupusa

Uvođenje juhe u svakodnevnu prehranu je jednostavan i zdrav način za gubitak kilograma, ali sve ovisi o sastojcima koje stavljate u juhu. Ako po cijele dane jedete samo juhu od kupusa mogli biste lako dobiti bolove u trbuhu, napuhnutost, osjećaj iscrpljenosti i metaboličke poremećaje.

Kuglice pamuka

Unos neprobavljivih vlakana se generalno preporučuje u svakoj prehrani jer pomaže probavi i osjećaju sitosti. Međutim, neke dijete idu u krajnost. Tako postoji jedna dijeta gdje se preporučuje da gutate kuglice običnog pamuka kako biste postigli isti osjećaj sitosti. Osim ogromnog rizika doslovnog začepljenja probavnog trakta, prerađeni pamuk sadrži mnoge kemikalije poput raznih izbjeljivača koji su otrovni za ljude. 

Uspavana ljepotica

Dok spavate, ne možete jesti. Zvuči jednostavno. Pobornici ove metode govore da samo trebate što više spavati, ali za takvo što su vam generalno potrebne tablete za spavanje što je samo po sebi opasno i koriste se samo uz preporuku liječnika. Višak sna također može dovesti do mentalnih poremećaja kao što je depresija.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.