Znanost
325 prikaza

Nakon rutinskog posjeta zubaru prije 10 godina, ostao bez pamćenja

Zubar
Thinkstock
Najgora noćna mora svakog pacijenta je da napusti ordinaciju lošijeg zdravlja nego kad je došao, a ovo je jedan takav primjer

Jednog jutra u ožujku 2005. godine, William, britanski vojnik koji je u to vrijeme bio smješten u Njemačkoj, probudio se i uputio stomatologu na čišćenje korijenskog kanala.

Prošlo je više od 10 godina, ali svakog jutra otada William se budi i misli da je ožujak 2005., da je britanski vojnik u Njemačkoj i da kreće stomatologu na čišćenje korijenskog kanala.

Tijekom trajanja procedure dogodilo se nešto što ga od tog dana spriječava da kreira ikakvo dugoročno pamćenje, a kad i stvori nova sjećanja, ona traju oko 90 minuta, piše u izvještaju koji je njegova zdravstvena ekipa nedavno objavila u znanstvenom časopisu 'Neurocase'.

William je bio pripadnik britanskih oružanih snaga koji se s 22 godine oženio za Samanthu. Imali su dvoje djece, koji danas imaju 21 i 18 godina. Jedan ponedjeljak, tog zlokobnog ožujka, probudio se, otišao u teretanu, svratio u ured kako bi poslao neke mailove i otišao kod stomatologa.

"Sjećam se da sam se popeo na zubarski stolac i da sam primio lokalnu anesteziju", William priča. A to je ujedno i posljednja stvar koje se sjeća.

Nakon procedure, William je bio blijed, a oči su mu bile neusredotočene, napisao je njegov liječnik. 

Kad mu nije bilo nimalo bolje ni pet sati kasnije, odveli su ga u bolnicu, u kojoj je ostao tri dana. Tamo je postalo jasno da je nekako izgubio mogućnost formiranja dugoročnog pamćenja. Njegov mozak kao da je iznova počeo raditi svakih 10 minuta.

Bolnica | Author: Thinkstock Thinkstock

Dok je bio u bolnici, sjećanje mu se malo popravilo, tako da je mogao pamtiti događaje unutar posljednjih 90 minuta, no i 10 godina kasnije, ostao je na istom mjestu.

"Probudi se uvjeren da je u vojsci, u inozemstvu. Svaki dan misli da ima dogovoren pregled kod stomatologa", izjavila je njegova supruga.

Kao u filmu 'Memento', supruga mu je u mobitel unijela vodič za njegov trenutačni život. Nalazi se u bilješkama i zove se 'Prvo pročitaj ovo'. Tamo može saznati što mu se dogodilo kod zubara tog prvog dana, te da su mu djeca danas odrasli mladi ljudi.

Svaki dan - ista priča

Williamovi simptomi upućuju da je doživio anterogradnu amneziju - nemogućnost stvaranja novog dugoročnog pamćenja, dok su mu događaji koji su prethodili zubaru u živom sjećanju. Uzrok ovog stanja je potpuni misterij.

Snimke mozga ne ukazuju na ikakva oštećenja onog dijela mozga koji se obično povezuje s ovom vrstom gubitka pamćenja. Doduše do ove vrste amnezije zna doći nakon psihičke traume, pa postoji šansa da se to dogodilo, premda Williamova supruga i liječnici smatraju da to i nije pretjerano izgledno jer prije gubitka pamćenja nije pokazivao nikakve znakove emocionalnih problema.

Dr. Gerald H. Burgess, klinički psiholog sa Sveučilišta u Leicesteru i jedan od suautora izvještaja ima svoju teoriju: "Nakon što doživimo neki događaj, sjećanje se polako 'zacementira' u dugoročnom pamćenju mijenjanjem postojećih mreža. Taj proces 'konsolidacije' uključuje proizvodnju novih bjelančevina kojima se ponovno izgrađuju sinapse u novom obliku. Bez njih, sjećanje ostaje krhko i s vremenom oslabljuje. 

Ako se ta sinteza bjelančevina blokira kod štakora, vrlo brzo zaborave sve što su upravo naučili. Pokazalo se da bi oko 90 minuta bila potrebna količina vremena da se počne odvijati to učvršćivanje, a tad i William počne zaboravljati detalje nekog događaja. Williamov mozak je kao printer koji je ostao bez tinte."

Burgess se nada da će nakon objave izvješća od drugih psihijatara i neurologa čuti o sličnim slučajevima, koji bi eventualno mogli pomoći Williamu, piše Yahoo. A ako se to ne dogodi, Wiiliam će ostatak života provesti s pamćenjem koje se izbriše svakih 90 minuta, nakon čega slijede nove avanture.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.