Znanost
441 prikaza

Nobela za fiziku dobili zbog otkrića da neutrini imaju masu

Dobitnici Nobelove nagrade za fiziku
Twitter/ Die Welt
Istraživanja koja su pokazala da neutrini mijenjaju identitet, znanstvenicima su bila dokaz i da imaju masu, koliko god bila mala, što utječe i na Standardni model

Takaaki Kajita iz Japana i Kanađanin Arthur B. McDonald ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za fiziku zbog otkrića oscilacija neutrina, koje su pokazale da neutrini imaju masu. 

Kajita je početkom ovog tisućljeća  predstavio istraživanje da neutrini na putu iz atmosfere do detektora u Japanu mijenjaju svoje stanje, a McDonald je vodio tim koji je pokazao da neutrini na putu od Sunca prema Zemlji ne nestaju, već su ih zabilježili s drugim identitetom.

Istraživanja koja su pokazala da neutrini mijenjaju identitet, znanstvenicima su bila dokaz i da imaju masu, koliko god bila mala.

Neutrini su inače električki neutralne elementarne čestice iz skupine leptona te su uz fotone najbrojniji u svemiru. Nastaju u reakcijama između kozmičkog zračenja i atmosfere Zemlje, ali i u nuklearnim reakcijama u zvijezdama, a kroz naša tijela svakog trena struje tisuće milijardi neutrina. 

Otkriće da neutrini imaju masu važno je i za teoriju elementarnih čestica, jer je do ovog otkrića Standardni model neutrine uzmao u obzir kao čestice bez mase, a nova otkrića pokazuju da Standardni model ne može biti potpuna teorija temeljnih sastavnih dijelova svemira. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.