Life
396 prikaza

'Angelina Effect' - Angelini Jolie trebamo zapljeskati

Angelina Jolie
Press Association/PIXSELL
Zahvaljujući njezinim nedavnim poduhvatima, mnoge žene će postati svjesne opasnosti i simptoma raka jajnika

Ožujak je mjesec svjesnosti o raku jajnika, a većina nas to nije znala. Točnije, nismo znali sve dok nam tu činjenicu nije otkrila Angelina Jolie, koja je javno priznala da je išla na odstranjenje jajnika i jajovoda, kako bi spriječila razvoj bolesti.

Tu dolazimo do nevjerojatnog 'Angelina učinka'. Iako je nemoguće predvidjeti koliko će života žena biti spašeno zbog njezine odluke da piše o svojem iskustvu, sigurni smo da će ih biti bar nekolicina. I to je sjajna stvar.

Angelinin 'Dnevnik operacije' je intiman, iskren i vođen željom za životom. Ona piše o tome da želi gledati djecu kako odrastaju i upoznati svoju unučad. Zahvaljujući njezinoj odluci da se podvrgne operaciji, ona kaže: "Moja djeca nikad neće trebati reći 'mama nam je umrla od karcinoma jajnika'." 

Angelina i Brad s klincima | Author: MCRF/Press Association/PIXSELL MCRF/Press Association/PIXSELL

Angelina je odlučila žrtvovati dio svoje privatnosti kako bi podigla svjesnost o ovoj bolesti, a poznato je da je oduvijek slavila svoje majčinstvo, čak i kad je nedavno izjavila da je u menopauzi i više ne može imati djecu.

Angelina također utječe na percepciju operiranih žena, dokazavši da samo zato što je osoba uklonila dio reproduktivnih organa ne znači da je manje žena, kao što ni dvostruka mastektomija, kojoj se ona podvrgla prije dvije godine, ne znači da ste manje ženstveni. "Osjećam se opušteno po pitanju budućnosti. Ne zato što sam jaka, nego zato što je sve to dio života. Nema razloga za strah", izjavila je Jolie koja je naslijedila 'krivi' BRCA1 gen, zbog kojeg je imala 87 posto šanse naslijediti rak dojke, te 50 posto šanse oboljeti od raka jajnika. Njezina majka, teta i baka su sve umrle zbog te bolesti, pa se Jolie odlučila na preventivnu operaciju.

Činjenica je da nisu svi karcinomi jajnika povezani s BRCA1, pa je mnogim ženama, koje nisu nositeljice gena, teško uočiti upozoravajuće znakove, jer nije riječ o kvržici u grudima. Svaka žena koja uoči jedan ili više od četiri glavna simptoma - trajnu abdominalnu ili zdjeličnu bol, učestalu nadutost, teškoće s jelom ili osjećajem sitosti ili češću potrebu za uriniranjem - i to više od 12 puta mjesečno, trebala bi se odmah zaputiti liječniku.

Angelina Jolie | Author: Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL

Kao što su mnoge žene otišle k liječniku s pitanjima o raku dojke nakon što je Angelina bila na mastektomiji, nema sumnje da će se žene postati svjesnije i raka jajnika i kako na vrijeme uočiti simptome ove teške bolesti nakon Angelininog čina, piše The Independent.

Dok je rak dojke prvi najučestaliji karcinom kod žena, a rak jajnika je na četvrtom mjestu, potonji je smrtonosniji upravo zao što je otežana rana dijagnoza. Šanse da će žena živjeti dulje od pet godina nakon otkrića raka jajnika su 43 posto, no ako je postavljena rana dijagnoza, šansa za preživljavanje raste na 90 posto.

I dok se o raku dojke itekako puno priča, te su mnogi kritizirali Angelininu odluku da se podvrgne dvostrukoj mastektomiji, vjerujući da će se mnoge potpuno zdrave žene odlučiti na istovjetan pothvat samo kako bi pratile zvijezdine korake, činjenica je da se o karcinomu jajnika ne govori ni izbliza dovoljno i u tolikoj mjeri. Stoga, Angie, hvala.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.