Znanost
163 prikaza

Nova, samočisteća boja mogla bi unijeti revoluciju u svijet ribanja i pranja

Kapljica se kotrlja
Youtube
Boja djeluje kao minijaturni usisavač koji sa sebe tjera nečistoću, viruse i bakterije.

Koliko bi bilo sjajno imati auto koji se sam čisti? Ili odjeću koja se bez problema odupire i najtvrdokornijim mrljama, bez korištenja 'čudesnih' deterdženata s televizijskih reklama? Uskoro biste to mogli iskusiti iz prve ruke.

Znanstvenici su izumili novu boju koja se može nanijeti na odjeću, papir, staklo i čelik, a i kad se kombinira s ljepilom, zadržava svoja samočisteća svojstva. I to čak i nakon što je boja eventualno oguljena i izgrebana.

"Naša boja je savršeno funkcionirala s različitim površinama u teškim uvjetima, koji su dizajnirani kako bi simulirali način na koji se materijali oštećuju prilikom svakodnevne uporabe", izjavio je Yao Lu s odjela kemije Sveučilišta College London, ujedno i autor znanstvenog rada u kojem se opisuje ova boja.

Eksperimentalna boja sastoji se od nanočestica titan dioksida, koje magično 'tjeraju' tekućinu sa sebe. Ali to nije sve što čine.

Naime kako kapljice padnu na obojanu površinu, one se postepeno stope u jednu veću kap koja upije sve nečistoće koje su se nakupile na površini.

Lu je objasnio da kapi djeluju kao "minijaturni usisavači koji skupljaju nečistoću, viruse i bakterije" prije nego padnu.

Suradnik na ovom istraživanju, profesor Ivan Parkin, za Huffington Post je izjavio da cijena ne bi trebala biti visoka, a dodao je i da bi se u najranijoj širokoj potrošnji boja mogla naći za otprilike dvije godine, i to vjerojatno u obliku boje za zidove.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.