Znanost
2792 prikaza

Novo istraživanje rasvijetlilo najveću arheološku prijevaru

Čovjeka iz Piltdowna
Wikipedia
Pronalasci u Piltdownu svojevremeno su bili znanstvena senzacija jer su predstavljali dugo očekivanu "izgubljenu kariku" koja potvrđuje evolucijsku teoriju Charlesa Darwina

Istraživači su koristeći moderne forenzičke tehnike došli do novih spoznaja o jednoj od najvećih znanstvenih prevara, takozvanog "Čovjeka iz Piltdowna" i uvjereni su u identitet krivca.

Lažni fosilni ostaci "karike koja nedostaje" između majmuna i ljudi, postavljeni u šljunak blizu engleskog sela Piltdowna, bili su sastavljeni od čeljusti i zuba jednog orangutana i dva ili tri seta ljudskih kostiju, uz pomoć ljepila za zube, otkrili su istraživači.

Čovjeka iz Piltdowna | Author: Wikipedia Wikipedia

Smatraju kako njihovo istraživanje potvrđuje da iza prevare stoji Charles Dawson, amaterski arheolog koji je 1912. godine "otkrio" fosile u Piltdownu i koji je od tada glavni osumnjičenik.

Istraga koja je provedena analizom DNA, preciznim mjerenjima, spektroskopijom i drugim tehnikama, objavljena je u časopisu Royal Society Open Science na 100. godišnjicu Dawsonove smrti.

"Ovo je fascinantna potraga za krivcem koja pokazuje kako se novom tehnologijom mogu riješiti stari problemi", rekao je paleoantropolog Chris Stringer iz Prirodoslovnog muzeja u Londonu.

Pronalasci u Piltdownu svojevremeno su bili znanstvena senzacija jer su predstavljali dugo očekivanu "izgubljenu kariku"  koja potvrđuje evolucijsku teoriju Charlesa Darwina. Trebala su proći četiri desetljeća da bi se to navodno otkriće pokazalo lažnim. 

"Prevara je unazadila proučavanje ljudske evolucije za nekoliko godina, pogotovo u Britaniji, jer su na nju nasjeli neki od istaknutijih stručnjaka", rekao je Stringer.

Stručnjaci smatraju kako su Dawsonovi motivi bili slava i priznanje znanstvene zajednice, a nedavne analize njegove kolekcije fosila otkrile su još prevara.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.