Znanost
3615 prikaza

Otkrio čarolije za privoliti nekoga na seks iz antičkog Egipta

Plesačice iz Tebe, 1400. p.n.e.
public domain
Na papirusima se nalaze i recepti za neke lijekove, ali i za "sredstvo za izazivanje tjelesnog užitka"

Antičke, magične čarolije za ljubav, podčinjavanje i seks, popis zvuči poput kakve epizode iz "Igara prijestolja". A riječ je o sadržajima egipatskih papirusa koje je nedavno preveo talijanski arheolog Franco Maltomini sa Sveučilišta Udine. Kako su antički Egipćani bacali čini na onoga koga su htjeli odvući u krevet, vidi se iz teksta koji je trebao biti ispisan na zidu javne kupelji u koju je trebala doći ciljana žena, a u kojoj je nepoznata osoba prinijela nekakvu žrtvu paljenicu:

"Zaklinjem vas, zemljo i vode, demonom koji prebiva na vama, i zaklinjem ovu kupelj da, kao što ovaj plamen plamti i izgara, da tako izgara i ona (ime željene žene) koju je rodila (ime majke željene žene), sve dok ne dođe do mene", stoji u tekstu. Zatim slijedi nekoliko imena bogova i čarobnih riječi tipa "abrakadabra".

Riječ je o tekstovima starima, kako se procjenjuje, 1700 godina, koje su prije 100 godina otkrili arheolozi Bernard Grenfell i Arthur Hunt u Egiptu među stotinama tisućama drugih tekstova. S druge strane papira nalaze se recepti za pripravljanje lijekova za glavobolju, lepru i slične zdravstvene probleme tog vremena, kao i jedan recept za sredstvo koje "omogućuje tjelesne užitke".

Drugi papirus sadrži upute za ženu koja želi da je zavoli odabrani muškarac. Zanimljivo je da i taj tekst iziskuje na tome da se izrijekom navede ime muškarca, ali i ime njegove majke, valjda da bogovi slučajno ne bi pogriješili. A nakon izgovaranja čarolija i prinošenja žrtve, žena je morala na malu bakrenu pločicu urezati nekoliko čarobnih simbola i pločicu potom pričvrstiti na odabranikovu sandalu.

Oba teksta napisana su na starogrčkom, jeziku koji je u to vrijeme u Egiptu bio u širokoj upotrebi. Ono što su arheolozi prije cijelog stoljeća bio je zapravo otpad na kojem su papirusi uspjeli preživjeti. Zapravo je bila riječ o pravoj gomili materijala koji je u sebi skrivao i takve dragocjenosti kao što su neki od najstarijih zapisa iz Novog zavjeta, Euklidovi "Elementi" i mnogo drugog, ali i detalji iz svakodnevnog života, također dragocjeni za razumijevanje tog doba.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.