Znanost
6453 prikaza

Objavili zastrašujuće nuklearne testove iz Hladnog rata

Ilustracija eksplozije hidrogenske bombe
Thinkstock
Fizičar Greg Spriggs digitalizirat će više od 10.000 snimki nuklearnih eksplozija kojesu SAD obavile srednom 20. stoljeća

Snimke pokazuju razornu moć naoružanja kojim se mogao uništiti cijeli svijet da je kojim slučajem Hladni rat krenuo u pogrešnom smjeru. Na snimkama koje je na svojim stranicama objavio Lawrence Livermore Nationa Laboratory, mogu se vidjeti testovi koji su se izvodili s nuklearnim oružjem u između 1945. i 1962. godine kad su SAD i tadašnji SSSR  isprobavali sve jače i moćnije atomske bombe.

Fizičar Greg Spriggs, s čuvenog Livermore nacionalnog laboratorija iz Kalifornije, namjerava proučiti i digitalizirati oko 10.000 video-snimki koje prikazuju 210 nuklearnih testova izvedenih u tom razdoblju.

-Javnost mora vidjeti ove snimke ne samo zato da bi čuvali uspomene na prošla vremena, nego da bi dobili bolje odgovore na naša pitanja o snazi nuklearnog oružja i da bih pomogao budućim fizičarima da imaju već spremne neke parametre. Gotovo je nevjerojatno koliko se sile oslobodi takvom eksplozijom. Možda će to pomoći ljudima da dobro razmisle o upotrebi ovako moćnog naoružanja.

Objavljene snimke prikazuju testiranja u pustinji Nevada i na pacifičkom otočju, piše llnl.gov

 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.