Znanost
1802 prikaza

Od toplotnog vala umire se na ovih 27 načina

Žrtva toplotnog udara
Goran Kovačić/ PIXSELL
Danas ekstremni klimatski valovi velikih vrućina ubijaju 23 puta češće nego nedavno

Još jedno užasno ljeto na sjevernoj Zemljinoj hemisferi tko je preživio, preživio je. A tko nije... S obzirom na klimatske promjene, pred čovječanstvom su desetljeća sve gorih klimatskih ekstrema. Ovogodišnji "Lucifer" kosio je žrtve i po Hrvatskoj, a Portugal je spalio. Toplinski val po Europi iz 2003. pobio je 35.000 ljudi. Onaj iz Rusije iz 2010. nekoliko desetaka tisuća, nitko niti ne zna koliko točno.

U Europi će, prema Lancetu, do kraja stoljeća, broj žrtava od klimatskih nepogoda, tako i valova vrućina, biti 50 puta viši nego u 20. stoljeću. Zato je Sveučilište Hawaii složilo listu od 27 načina na koje čovjek može umrijeti uslijed toplinskog vala. "Čudesno je da je čovječanstvo, općenito uzevši, još uvijek tako samozadovoljno unatoč klimatskim promjenama", kazala je za Daily Mail autorica sveučilišnog dokumenta Camilo Mora.

Metković, poplava 2010. Klimatske promjene Top News More će rasti do 10 metara, pogledajte Jadran 2100.

Znanstvenici su išli za pet ključnih mehanizama i njihovim utjecajem na sedam vitalnih organa pri ekstremnim vrućinama. Većina mehanizama počiva na preusmjeravanju krvi u kožu kako bi se organizam ohladio. Odjednom dolazi do manjka krvi, posljedično do vrlo ružnih načina umiranja; oštećenja mozga, zakazivanje jetre, srčani udari... Dokument navodi da je već u prošlom desetljeću broj žrtava od toplotnih udara porastao za 23 puta, dakle za 2300 posto, nego što je to bilo u 20. stoljeću.

A riječ je o globalnom zatopljenju od samo 1°C, niti toliko. Istodobno, čak i najoptimističnije prognoze o borbi protiv klimatskih promjena navode cilj od 2°C. U nabrajanju 27 načina za umiranje od vrućine, znanstvenici su objasnili da, pri navali krvi u kožu kako bi se organizam ohladio, krv više ne dopire u dovoljnoj mjeri u vitalne organe, dolazi do ishemije, dolazi do kemijske neravnoteže u tkivu vitalnih organa. A onda...

Pritom nije nužno niti to. Vitalni organi mogu stradati i pukim pregrijavanjem, nakon što mehanizmi hlađenja ne uspiju spustiti temperaturu tijela ispod najviše optimalne. Tada stanice počinju umirati od citotoksičnosti prouzročene visokim temperaturama. Svako od takvih stanja, ako se ne potraži pomoć, dovodi do zakazivanja vitalnog organa, a onda i smrti. Pritom se stvari mogu zakomplicirati i unatoč liječničkoj pomoći.

Klimatske promjene Sudnji dan Top News Propast: Do 2050. jedna milijarda klimatskih izbjeglica!

Može doći do popuštanja membrana organa, što je posebno gadno ako je riječ o crijevima, sadržaj curi u ostatak organizma i nastaje "sistemska upalna reakcija". U takvoj situaciji ekstremno aktivni postaju i sustavi za suzbijanje infekcija – bijele krvne stanice – i sustavi za popravljanje šteta na organima, odnosno, počinju se masovno stvarati krvni ugrušci.

A kada oni počinji začepljivati krvne žile, stvari su apsolutno kritične. Pritom može biti samo još i teže spasiti čovjeka koji je pretrpio toplotni udar ako se u priču umiješa i mioglobin, protein koji nastaje odumiranjem mišićnih vlakana i koji je, ukoliko slobodno kruži, otrovan za pojedine vitalne organe.

27 načina za umrijeti od vrućine su sljedeći:

Nedovoljna opskrba organa krvlju

1. Odumiranje moždanog tkiva.

2. Odumiranje srčanog tkiva i srčani udar.

3. Manjak krvi u probavnom sustavu dovodi do odumiranja i tog tkiva, slijedi ruptura crijeva, potom i smrt.

4. Manjak krvi u bubrezima uzrokuje njihov prestanak rada.

5. Na isti način može prestati raditi i jetra.

6. Manjak krvi u gušterači dovodi do teških gubitaka tekućina i smrti.

Povišena temperatura tijela što dovodi do stvaranja otrova u stanicama

7. Na taj način odumiru stanice u mozgu i nastupa smrt.

8. Stanice u srcu, rezultat je smrt.

9. Stanice probavnog sustava, opet smrt.

10. Stanice bubrega, smrt.

11. Jetra, niti bez nje ne možemo živjeti.

12. Svakako niti bez pluća.

Upalne posljedice vitalnih organa i one dovode do smrti

13. Upala mozga.

14. Upala srčanog mišića.

15. Upala u probavnom sustavu.

16. Upala bubrega.

17. Upala jetre.

18. Upala pluća.

19. Upala gušterače.

Nastajanje krvnih ugrušaka

20. Moždani udar.

21. Srčani udar.

22. Ugrušci u bubrezima i otkazivanje.

23. Ugrušci u jetri.

24. Ugrušci u plućima.

Odumiranje mišićnih vlakana i otpuštanje tvari u krv

25. Mioglobin koji nastaje otrovan je za bubrege.

26. Otrovan je za jetru.

27. Otrovan je za tkivo pluća.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.