Američki znanstvenici, dr Jacqueline Vernarelli sa Sveučilišta Fairfield i dr R. Ross MacLean sa Sveučilišta Yale, analizirali su podatke o prehrani 5293 osobe te zaključili da pušači dnevno u organizam unesu 200 kalorija više od nepušača, iako su njihove porcije znatno manje od porcija nepušača i bivših pušača, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu BioMed Central.
Doktorica Vernarelli komentirala je kako hrana koju jedu pušači ima visoku energetsku vrijednost zbog čega pušači, iako jedu manje porcije hrane od nepušača, u tijelo unose više kalorija. Nepušači konzumiraju više hrane, ali je hrana koju jednu manje kalorična.
Znanstvenici su zaključili da ljudi koji nikada nisu pušili u organizam svakodnevno unose oko 1,79 kcal po gramu hrane. Ljudi koji svakodnevno puše unose 2.02 kcal po gramu hrane, dok oni koji povremeno puše unose 1,89 kcal po gramu hrane. Bivši pušači unose više kalorija od onih koji nikada nisu pušili (1,84 kcal po gramu hrane), no i dalje manje od aktivnih pušača.
Ukratko, rezultati istraživanja pokazali su da pušači, bilo oni povremeni ili stalni, imaju lošiju prehranu i od nepušača i od bivših pušača.
Uz to, kalorična prehrana pušača ne uključuje puno voća i povrća, što znači da oni u organizam unose i manje C vitamina. Znanstvenici upozoravaju kako manjak C vitamina pušače dovodi u rizik da obole od kardiovaskularnih i malignih bolesti.
Ujedno ističu kako prehrana koja se sastoji od manje kalorične hrane može prevenirati gomilanje kilograma čemu su skloni ljudi kada prestanu pušiti.
Doktorica Vernarelli rekla je da je iz literature poznato kako je upravo debljanje jedan od razloga zašto se ljudi boje prestati pušiti.
“Naši rezultati sugeriraju da bi spoznaja kako pušači dnevno u organizam unose veći broj kalorija za ljude mogao biti dobar motiv za prestanak pušenja”, rekla je Vernarelli.