Znanost
5386 prikaza

Otkrili gdje je nastalo kamenje Stonehengea

Stonehenge
Thinkstock
Znanstvenici kažu kako su ovi stupovi Ikea verzija neolitičkih megalita, idealni za samostalno sastavljanje

Tim arheologa u Velikoj Britaniji kaže kako su masivne menhire i dolmene, tj. kamen od kojih je Stonehenge napravljen povezali sa dva kamenoloma u zapadnom Walesu. Kamenje koje ima plavkastu patinu (pa se i zove "bluestones") transportirano je skoro 300 kilometara i to na drvenim "saonicama" koje su vukle skupine snažnih muškaraca kako bi sagradili građevinu kod Salisburyja.

Dva su kamenoloma, nazvana Carn Goedog i Craig Rhos-y-felin, iskopana su oko 3.000 godina prije Krista, kaže studija koja je objavljena ovaj tjedan u magazinu Antiquity.

Istraživanje, koje je trajalo od 2014. do 2016., otkrilo je prastari drveni ugljen i kameno oruđe. Na nekim je mjestima drveni ugljen bio pomiješan sa glinom i kamenjem koje formira ravne platforme, koje su vjerojatno bile svojevrsni "dokovi" za distribuciju masivnih stupova, kaže Michael Parker Pearson, arheolog pri sveučilištu College London i autor studije.

Stonehenge | Author: Thinkstock Thinkstock
Među velškim brdima, plavičasto je kamenje "izronilo" iz tla. Ovdje, prije nekoliko milijuna godina, slojevi magme polako su se hladili u stupove. Vrijeme, jako puno vremena, prošlo je i mekši kamen oko magme je erodirao. Ostao je samo plavkasti kamen.

Tadašnji je čovjek mudro eksploatirao prirodne slabosti tih struktura, koje su gotovo vertikalne. 

"Treba te ih opasati i samo povući", kaže Parker Pearson. Sa užadi i jednostavnim oruđem, radnici su stupove čupali kao klimave zube. Onda bi ih položili na drvene konstrukcije nalik na saonice i gurali ih i vukli do destinacije.

To je kamenje veliko, piše The Washington Post, ali ne dovoljno veliko da ih "veliki muškarci iz kamenog doba" ne mogu vući preko brdašaca, kaže Nicholas Pearce, kemičar sa Aberystwyth sveučilišta u Walesu, koji nije sudjelovao u studiji.

"Ovi su stupovi Ikea verzija neolitičkih megalita, idealni za samostalno sastavljanje", šali se Parker Pearson. Za razliku od obeliska u Egiptu, ovo se kamenje nije moralo niti obrađivati. 

Fotografije rekonstrukcije Stonhengea | Author: Ancient Code Ancient Code
Dio stupova, i to oni najveći, nisu plavkasti niti imaju nakupine bijelog minerala, te dolaze sa još nepoznate lokacije za koju se smatra da je bliža mjestu gdje se Stonehenge nalazi.

Grobovi vjerojatno pokrivaju kosti ljudi koji dolaze iz Walesa također. Ostaci sadrže izotope koji ukazuju na život kraj kamenoloma, a dva su kamenoloma udaljene samo nekoliko kilometara.

Testovi na drvenom ugljenu ukazuju na vremenski kontinuitet koji se idealno poklapa sa gradnjom Stonehengea, tvrdi Parker Pearson. 

Stonehenge | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL
Sa kamenjem su, u taj dio Engleske, stigli i Velšani, a ne zna se koliko je godina trebalo da se sve kamenje preseli s lokacije A do lokacije B. Ono što je jasno jest da kamenje nije prebacivano morem, a taj je pokus 2000. spektakularno propao.

Postojanje kamenoloma negira teoriju kako su glečeri ledenog doba "gurali" kamenje do regije gdje su danas.

Kada je riječ o megalitnim strukturama, Stonehenge je začudnost. Kod drugih struktura nije tolika razdaljina između izvora materijala i građevine. Pearson kaže kako je Stonehenge možda bio neki simbol ujedinjenja britanskih plemena, sagrađen tijekom perioda ekonomskog ili populacijskog pada.

"Takav bi događaj ujedinio zajednice koje prolaze krizu", rekao je.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.