Znanost
1263 prikaza

Otkrivena najučinkovitija i najbrža metoda ubijanja

Udav
Filip Brala (PIXSELL)
Znanstvenici u SAD-u otkrili su na koji točno način udav oduzima život plijenu

Napokon je otkriveno da je mit da udav ubija svoju žrtvu tako da je davi. Naime, znanstvenici su se odlučili pouzdati u mjerenja, pa su mjerili sve od krvnog tlaka do srčane aktivnosti anesteziranih štakora koji su predstavljali plijen velikih zmija.

Na ovaj način dokazano je da je smrtonosni stisak dovoljno jak da smanji protok krvi i opskrbu kisikom vitalnih organa. Ovaj zastoj cirkulacije, tvrde znanstvenici, puno je učinkovitiji, brži i konačniji način da se dokrajči plijen, nego što su očekivali.

Autor istraživanja, profesor Scott Boback s Dickinson koledža u Pennsylvaniji, objasnio je bi takvo ograničavanje protoka krvi do mozga natjeralo glodavca da se onesvijesti u roku nekoliko sekundi.

Znanstvenici vjeruju da bilježenje onoga što se događa tijekom sužavanja protoka krvi može pružiti korisne detalje o tome što se događa i pri nesrećama koje kod ljudi uzrokuju ozbiljna oštećenja tkiva.

No prvotno je ekipa profesora Bobacka željela naći odgovor na pitanje kako i zašto su ove zmije razvile svoju jedinstvenu metodu ubijanja.

Udav | Author: Filip Brala (PIXSELL) Filip Brala (PIXSELL)

Najbrža metoda ubijanja

"Ono što me fasciniralo je da sve zmije moraju 'zaposliti' i usta kad obaraju plijen. Udav mora držati potencijalno opasnu životinju ravno pored usta, a dok se životinja bori za život, ona grize gdje god stigne", objašnjava Boback koji je brzo shvatio da mora detaljno snimiti svaki trenutak borbe za život ili smrt.

Udavu bi tako dali onesviještenog štakora pod anestezijom, kojem su snimali arterije i srce dok bi ga udav držao u svojem čeličnom zagrljaju.

Također su uzeli krvne uzorke plijena prije i poslije, kako bi otkrili je li se i koliko promijenila krva slika plijena.

Na kraju su zaključili da udav 'isključuje' protok krvi do vitalnih organa, a zbog nedostatka kisika, brzo se uništava tkivo mozga, srca i jetre.

"Nedostatak normalnog krvotoka brže će uzrokovati smrt nego ako zadavite žrtvu, pa bi se to trebalo smatrati preciznijom i učinkovitijom metodom ubijanja", izjavio je Boback.

Ovo je inače prvo istraživanje koje je direktno pratilo slučaj prekida cirkulacije, točnije koje je mjerilo krvni tlak i aktivnosti srca, s neočekivanom učinkovitosti i snagom.

U prijašnjem istraživanju, kojeg je provela ista ekipa, otkriveno je da zmije mogu osjetiti otkucaje srca svoje žrtve, pa bi opustili pritisak tek kad bi otkucaji prestali, piše BBC.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar una1
    una1 13:59 07.Ožujak 2016.

    Zašto ja uvijek moram pročitati o zmijama,a imam fobiju od njih???