Znanost
5948 prikaza

Ova riba je na rubu izumiranja - presudili su joj ljudi

Riba morski vuk
Wikipedia
Riba koju inače zovu morski vuk spada među fizički najružnije ribe, ali je zato po svemu ostalome nevjerojatna

Pravi morski vuk, atlantski som, životinja je koju ne bi baš voljeli susresti negdje u mraku. Iako vas u morskim dubinama neće pojesti, njezin gotovo čudovišni izgled neće vam nimalo biti ugodan. Tome najviše pridonose njezini strašni zubi, s kojima poput rakova i jastoga ubija svoj plijen. Ljude će napasti jedino u trenutku kada ju pokušaju izvući iz njezinog prirodnog okruženja, mora. 

No ova riba bori se s velikom opasnošću izumiranja koja je nastala zbog velikog izlova. U samo 20 godina njihov broj se smanjio sa 1200 tona godišnje na 30 tona, a u Velikoj Britaniji izlov se smanjio za 96 posto od 1889. godine. Danas su ugrožena vrsta, s velikom opasnošću od izumiranja, piše Business Insider. 

Njihovo izumiranje veže se uz njihov ulov, no ne zbog hrane, već zbog pretjeranog ribolova, slučajnog ulova i staništa kojeg ugrožavaju razna plovila.  S obzirom kako im je potrebno dugo vremena da izrastu u odraslu jedinku, da se oporave od izlova, ove ribe su postale jako rijetke. Posljednjih godina postale su i popularna hrana, posebno zbog kvalitete mesa.

Garešnica, suša u ljeto 2017. Izumrijet ćemo Life Čovječanstvu su važnije guzice i sise od vode za piti

Preferiraju hladnija staništa, temperature od 0,5 do 3 stupnjeva Celzijusa, pa ih se većinom može pronaći na dubinama od 100 do 500 metara ispod površine. 

Najčešće završavaju kao slučajni ulov u ribarskim mrežama. 

"Morski vuk hrani se i obitava na morskom dnu gdje i polaže svoja jaja, koja na posebnim lokacijama čuvaju mužjaci", rekao je Chris Middleton iz  Britishseafishing.co.uk.

"Njihova staništa mogu uništiti bilo koja plovila u tom području", naglašava. 

Po nekim istraživanjima mogu činiti oko 90 posto tog slučajnog ulova koji uništava morski ekosustav. 

"Mogućnost njihova održavanja na život smanjena je zbog sve većeg i raširenog uništenja mora", napisao je dr. Les Watling koji je i potpisao peticiju za njihovu zaštitu.

"Nedostaju akcije koje bi zaštitile, smanjile ili eliminirale u potpunosti uništavanje njihova staništa, posebno onih koja su još ostala u vodama SAD-a, pa postoji vrlo velika vjerojatnost njihova izumiranja u bližoj budućnosti", naglašava. 

Šišmiš BOLEST Znanost Čudna bolest ubija milijune šišmiša - na rubu su nestanka

Ovoj ribi koja nije tako lijepa poput nekih drugih ugroženih vrsta tako prijeti opasnost od izumiranja i to zbog slučajnosti, tog velikog slučajnog ulova. Ako zanemarite njezin fizički izgled, koji joj i nije bitan budući da se neće naći među natjecateljicama na izboru za Miss, ova je riba nevjerojatno stvorenje. 

Upravo zbog prirodnog antifriza kojeg su razvile kako bi se mogle prilagoditi i živjeti u hladnim morskim dubinama. Njihovi strašni zubi mijenjaju se svake godine, a dok joj ne izrastu novi tih nekoliko mjeseci, riba ili posti ili se hrani sa životinjama koje imaju meko tijelo. I tako sve dok joj ne izrastu novi zubi. 

Zbog svoje jedinstvenosti važan su dio ekosistema, a reguliraju populaciju životinja poput ježinaca, rakova.

Važan su indikator i zdravlja atlantskog bakalara, koji također obitava u morskim dubinama. 

"Ova je vrsta kategorizirana kao ona o kojoj bi se trebalo brinuti, a podaci koji su sada dostupni ipak nisu dovoljni za njihovo bolje razumijevanje i istraživanje", kaže Sarah Russell iz Blue Marine Foundation.

2008. godine na području Nove Engleske u SAD-u potpisana je peticija s ciljem zaštite ove vrste, pokrenuta je i strategija obnove, koja savjetuje smanjivanje ljudskih aktivnosti u područjima SAD-a i Kanade. Stručnjaci se nadaju kako će u suradnji sa raznim organizacijama, među ostalim i Voluntary Marine Reserve u Škotskoj, u bližoj budućnosti moći pomoći očuvanju ovog morskog vuka.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.