Znanost
1908 prikaza

Ova zemlja uskoro neće imati rak grlića maternice, i to ovako...

Cjepivo, cijepljenje
PAHO/ CC BY-ND 2.0
S cijepljenjem protiv HPV-a počeli su kad i mi u Hrvatskoj, ali mi se zbog idiota nismo makli s mjesta

Svake godine, procjenjuje se, u Hrvatskoj od raka vrata maternice oboli 325 žena i svake ih godine od te bolesti poumire 140. U svijetu je mnoštvo zemalja u kojima je situacija višestruko gora – u Africi i zemljama Latinske Amerike u prvom redu. Nasuprot tome AAP navodi da stručnjaci za istraživanje humanog papiloma virusa (HPV), uzročnika te vrste raka, predviđaju da će prva zemlja koja će u potpunosti iskorijeniti ovu vrstu raka biti Australija.

Najnovija istraživanja pokazuju dramatično opadanje učestalosti ovog raka u Australiji, i to otkako je uvedeno cijepljenje protiv HPV-a. Među ženama, zapravo djevojkama, u dobi između 18 i 24 godine prisutnost HPV-a pala je u 10 godina, otkako je cijepljenje uvedeno, sa 22,7 posto na samo 1,1 posto, navodi Journal of Infectious Diseases. S druge strane, prije uvođenja programa cijepljenja tijekom života HPV-om zarazili bi se skoro svi seksualno aktivni ljudi.

Cjepivo, cijepljenje | Author: torange.biz torange.biz

Ovakav uspjeh u Australiji Međunarodno društvo za HPV nazvalo je nedavno pokazateljem da je cijepljenjem moguće izbrisati rak vrata maternice kao javni zdravstveni problem. HPV inače nije uzročnik samo raka vrata maternice, nego može izazvati i rak penisa, rak anusa, te niz drugih bolesti, od opakih poput raka sve do bradavica. Cjepivo protiv HPV-a izvorno je pronađeno upravo u Australiji i u toj zemlji već 2007. počeli su sa cijepljenjem prvom djevojčica od 12 i 13 godina, da bi od 2013. cijepiti počeli i dječake.

Do 2016. godine australske zdravstvene službe postigle su takav stupanj procijepljenosti da su te godine cijepili 79 posto svih 15-godišnjakinja i 73 posto svih 15-godišnjaka. To je već bila razina na kojoj se počeo osjećati „efekt krda“, odnosno određena otpornost cijelog društva od zaraze HPV-om. A Hrvatska?

Kako naša zemlja baštini tradiciju medicine u području cijepljenja još iz početka 60-ih s Imunološkim zavodom, koji je bio institucija apsolutno iz svjetskog vrha, sve dok ga političke vlasti nisu uništile, cijepljenje protiv HPV-a i u Hrvatskoj je započelo – još 2007. Tada, doduše, još uvijek na dobrovoljnoj osnovi. I do danas se po tom pitanju promijenilo tek nešto malo više od ništa.

'Željezna pluća' EPIDEMIJA Top News Zašto se cijepimo: "Umrijet ću bez umjetnih pluća"

Od školske godine uvedeno je cijepljenje već od devete godine života, posebno za djevojčice i dječake od osmog razreda osnovne škole te prvog razreda srednje škole. Prve godine uvođenja programa procijepljenost je bila 18 posto, da bi već sljedeće godine pala na samo 10 posto i tu je dandanas, pokazali su rezultati iz prosinca 2017.

Drugim riječima, Hrvatska je kao zemlja s briljantnom tradicijom zdravstvene zaštite takve vrste počela cijepiti protiv HPV-a skupa s prvima i najrazvijenijima, prve godine ih je pratila, da bi potom sve do danas ostala u mjestu. Dva su osnovna razloga; protuprosvjetiteljski val zagovornika protivljenja cijepljenju i poplava ekstremne vjerske konzervativnosti u sklopu desničarskog vala diljem Zapada. Protivljenje cijepljenju kao dio političkog programa došlo je preko Živog zida čak i u Sabor.

Prije godinu dana zastupnik ŽZ-a Branimir Bunjac nezapamćeno se osramotio kad je objavio da cjepiva sadrže „...unutra su GMO virusi, abortirani fetusi životinja i ljudi, embrij zamorca, razne vrste jaja, mišja krv i mozak, krv, srce i bubrezi različitih vrsta životinja, npr. majmuna, konja, svinja, ovci, zečeva, pasa...“, pri čemu je sve predstavio još kao da se cjepiva proizvode tako da se svi ti „sastojci“ stavljaju u blender i mehanički tretiraju.

Cjepivo, cijepljenje | Author: public domain public domain

Naknadno jest pokazivao određene znakove da mu je ponešto neugodno zbog takvog javnog lupetanja, no Živom zidu, kamoli protivnicima cijepljenja izvan Sabora, nije pomoglo niti argumentiranje najtvrđom činjenicom od čega su sve umirali naši djedovi i bake, a što je praktično iskorijenjeno otkako je uvedeno obavezno cijepljenje.

Ili činjenica o epidemijama do jučer nezamislivih razmjerama ospica, dječje paralize i čega li sve ne po zemljama poput Srbije, Sirije, Ukrajine i sličnima gdje je bilo zbog rata bilo zbog ideje da im cjepivo ne treba, cijepljenje naglo opalo posljednjih godina. Što se tiče drugog dijela, u Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a opalo direktno povezano konzervativnim uzletom. U Splitu je cijepljenje po samo dva posto godišnje, u Zagrebu je preko noći palo sa 16 na samo 9 posto.

Odjednom se pojavilo tumačenje da se cijepljenjem daje „dozvola za promiskuitetno ponašanje kćerima“, što je  besmisleno taman koliko i tvrdnja da je zabrinutost od zaraze HPV-om ikad ikoga odvratila od seksa. Povrh toga iskustva u drugim zemljama pokazala su da cijepljenje HPV-om nije povećalo u nikakvoj mjeri promiskuitetnost mladih.

Cijepljenje U Srbiji Top News Roditelji tužili javne osobe koji se protive cijepljenju

A iskustva s cijepljenjem u Hrvatskoj takva su da nije zabilježen niti jedan iole ozbiljan incident povezan s rizikom od cijepljenja. Unatoč tome alternativni mediji poput narod.hr aktivno su pozivali na necijepljenje podastirući „dokaze“ i takvih organizacija kao što je SaneVax čija predsjednica Norma Erickson, bivša slobodna novinarka i bivšu neovisnu poslovnu savjetnica, u SAD-u slovi za jednog od javnih redikula.

Izdavač portala narod.hr je, inače, udruga "U ime obitelji" Željke Markić.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.