Znanost
3862 prikaza

Karleušu tjeraju na sud jer je protiv cijepljenja

Jelena Karleuša
HaloPix/PIXSELL
U Srbiji su mnogi radije poslušali turbo folk pjevačicu nego liječnike, sad se i umire od epidemije

Još 2014. postotak procijepljenosti protiv zaušnjaka i ospica u Srbiji je bio 95 posto, kao u najnaprednijim zemljama Europe. Da bi već dvije godine taj postotak pao na samo 80 posto, pri čemu je to čak i u nekim beogradskim općinama, znači prosvjećenijim, pao na pukih 65 posto, a na jugu Srbije na ekstremnih 40 posto.

Najistaknutija osoba iz javnog života Srbije protiv koje je skupina od 270 roditelja podigla kaznenu prijavu zbog širenja panike i pozivanja da ne šalju svoju djecu na cijepljenje, jest Jelena Karleuša, srbijanska turbo folk zvijezda.

Cijepljenje Istraživanje Znanost "Protivnicima cijepljenja pokažite posljedice necijepljenja"

Prije nekoliko dana liječnik Tomislav Stevanović iz Zrenjanina, koji uz beogradskog liječnika Vladimira Cimermana vodi dotičnu grupu, rekao je za Večernje novosti da su roditelji bili prisiljeni na taj korak, jer jedino tako mogu stati na put onima "koji šire paniku u strah" i tako ugrožavaju zdravlje čitave nacije. Riječ je o tome da se cijepljenjem štiti zdravlje čitave nacije, jer ako je u društvu cijepljeno dovoljno puno ljudi, virus se nema preko koga širiti.

To znači da su onda zaštićeni i oni koji se iz bilo kojeg razloga doista nisu mogli ili smjeli cijepiti, kao i oni čiji bi imunološki sustav unatoč cijepljenju podlegao virusu. Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar nedavno je javno pozvao građane Srbije da se ne zafrkavaju jer nije riječ o političkom nego o zdravstvenom pitanju, te da je, uslijed necijepljenja, u kratkom roku u Srbiji od ospica oboljelo 1688 ljudi, točnije uglavnom djece, od čega ih je troje i umrlo.

Koliko je situacija alarmantna pokazuje već i rječnik kojim se, primjerice, Blic obrušio na one koji u Srbiji promoviraju necijepljenje. Otvoreno ih se naziva šarlatanima i nadriliječnicima, a na vrhu liste nepopularnosti iskočila je Jelena Karleuša, žena koja je javnost na necijepljenje djece pozvala 2015. i na čiji poziv su se odazvale tisuće roditelja u Srbiji. Specijalist pedijatrije Tomislav Stevanović javno je prozvao najodgovornije imenom i prezimenom:

Beba oboljela od ospica | Author: CDC Global/ Flickr/ CC BY 2.0 CDC Global/ Flickr/ CC BY 2.0

"Jelena Karleuša, Maja Volk, Miroljub Petrović i Mirjana Bobić Mojsilović. Oni su svojim istupima u medijima i na društvenim mrežama najviše pridonijeli širenju straha od cijepljenja i toj društvenoj psihopatologiji preuzetoj iz SAD-a. Veliku odgovornost ima i imunolog profesor doktor Borislav Kamenov, nekada prvi čovjek Kliničkog centra u Nišu koji se sasvim izolirao i otišao u homeopatiju. Svojim pacijentima, djeci, odlagao je cijepljenje i to je naplaćivao 3000 dinara po izvještaju", otvoreno optužuje Stevanović

Doktor Cimerman je objasnio i genezu pokreta protiv cijepljenja u Srbiji. Optužio ju je da je ona u centru tog pokreta od 2012. godine, da su se formalizirali 2015., a objasnio je i zašto su odjednom proglasili da se ne bore za ukidanje cijepljenja nego navodno za "slobodan izbor".

"Oni znaju da bi u tom slučaju bili u sukobu sa zakonom. Tvrde da se zalažu za slobodan izbor i pritom se pozivaju na zemlje u kojima cijepljenje nije obavezno. Međutim, u Francuskoj i Italiji, primjerice, cijepljenje nije bilo obavezno sve do prošle godine, ali kada se procijepljenost u društvima spustila na ispod 80 odnosno 85 posto, odmah su uveli obavezu cijepljenja", kazao je Cimerman.

Ivan Pernar Opet šou Top News Igra se životima: Pernar nagovara ljude da se ne cijepe!

Objasnio je i to da je strategija tog lobija takva da su na internetu izrazito aktivni, da ciljaju na trudnice kako bi podizali paniku i da bez pozivanja na bilo kakve izvore navode da je nekad neko dijete umrlo od cijepljenja ili se otrovalo. Nikad pritom ne navode podatke kako bi se moglo provjeriti jesu li njihove tvrdnje istinite. A iza svega, upozorava Cimerman, stoji – osobna zarada.

"Riječ je o šarlatanima i nadriliječnicima koji borbom protiv cijepljenja promoviraju svoje 'detoksterapije', zmijska ulja i druge preparate. Od onih koji su do sada oboljeli od ospica, troje ih je umrlo, a u prosjeku svaki stoti imat će trajne posljedice i neurološke probleme", kazao je Cimerman. Prozvana Slađana Velkov je, inače, psihijatrica i otkako je krenula u borbu protiv cijepljenja, čak 12 liječnika kazneno ju je prijavljivalo zbog podizanja panike i štete koju je pritom pričinjala kolektivnom zdravlju.

Ona je prije nešto više od dvije godine odselila iz Srbije i sad djeluje iz inozemstva, ciljajući i dalje Srbiju. Ova zemlja otada je zabilježila pravu epidemiju ospica. "Do epidemije ne bi nikada došlo da su roditelji slušali zdravstvene radnike, a ne pojedine estradne umjetnike", kazao je ministar Lončar, očito prozivajući i Karleušu.

Virusi ospica | Author: U.S. Air Force U.S. Air Force

Uopće, diljem Zapada pokret protiv cijepljenja posljednjih je godina sve snažniji. Posljedice su kulminirale tijekom prošle i ove godine. Čak 10.000 oboljelih od malih boginja zabilježeno je diljem Europe. Umrlo je 34 oboljelih, mahom djece, a najgore je stanje u Ukrajini gdje je oboljelih pomrlo osmero.

Među oboljelima prosjek je takav da ih čak 95 posto nije bilo cijepljeno ili je bilo nedovoljno cijepljeno. Osim toga u Europi su se počeli pojavljivati i slučajevi dječje paralize, a kakva je pak to prijetnja pokazuje, primjerice, rat u Siriji, zemlji u kojoj je do izbijanja rata 2011. javno zdravstvo redovito pratilo procijepljenost nacije, da bi posljednjih godina tamo došlo do prave epidemije dječje paralize.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.