Znanost
21741 prikaza

Ovaj drevni misterij nikad nećemo riješiti

Ilustracija naroda Pikti
imdb.com
Misteriozni narod nestao je u 10. stoljeću gotovo bez traga, a arheolozi pokušavaju otkriti tko su zapravo bili

Skrivene ispod srednjovjekovnih ruševina dvorca škotskog Macduff smještena su još starija čuda. Kako piše BBC, riječ je o špiljskim crtežima starima između 1.500 i 4.000 godine, a arheolozi ih još nisu u potpunosti razumjeli.

Špilja Wemyss krije drevne prikaze životinja i lova, ali i vjerojatno prvi prikaz škotskog broda. Arheolozi i povjesničari naporno rade kako bi otkrili značenja ovih misterioznih crteža, ali sada nove prijetnje sustižu ovaj osjetljivi okoliš. 

Naime, kad su 1860.-ih godina otkrivene, bilo ih je više od pedeset raspoređenih u pet špilja. Otada je barem 25 crteža nestalo ljudskim nemarom ili urušavanjem. Nekoliko crteža uništeno je kad je netko zapalio automobil u jednoj špilji 1986. godine, a dvije špilje su urušene u proteklih 150 godina.

Njihova važnost neprocjenjiva je arheolozima dok se trude razriješiti misterij naroda Pikt. Oni nisu bilježili svoju povijest, a svjedočanstva drugih naroda, prvenstveno Rimljana tijekom osvajanja britanskih otoka, pokazala su se kao previše nevjerodostojna. 

Karta Piri Reisa OBMANA Life Povijest koju nas uče je laž? Misterij karte Antarktike

Špiljski sustav Wemyss najstarija je i najveća kolekcija Piktskih simbola bilo gdje u svijetu. Što je gotovo nevjerojatno jer su bili poznati kao vrsni vojnici i jedini razlog zašto Rimljani nisu pokorili cijelu Britaniju. Slavni Hadrijanov zid bio je granica između "civiliziranih" Rimljana i "ledenih barbara" Pikta. O sukobu Pikta i Rimljana snimljen je i film Centurion s Michaelom Fassbenderom i Olgom Kuriljenko u glavnim ulogama. 

Nestali su negdje u desetom stoljeću nove ere i ostavili su tek rijetke špiljske crteže kao dokaze svojeg postojanja. 

Sada mala grupa volontera pokušava spasiti špiljski sustav. S jedne strane uvjeravaju društvo koliko je važan taj sustav iz povijesne perspektive organiziranjem posjeta i raznim edukacijskim radionicama. Nove metode skeniranja, uključujući i laserske sprave, sada omogućuju stvaranje računalnih modela i špilja i obale. Posjetitelji tako mogu virtualno posjetiti nevjerojatne špilje i njihove fascinantne crteže, a da usput ne oštete vrijedne slike. 

Same špilje i dalje su u opasnosti od urušavanja, ali svi se nadaju da će upravo ove nove metode očuvanja povijesnih artefakata omogućiti njihovu preciznu analizu čak i kad ih priroda uništi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.