Znanost
21373 prikaza

Ovo je kostur najnesretnijeg čovjeka u Pompejima

Kostur žrtve u Pompejima
Screenshot Facebook
Kostur je pronađen prilikom iskapanja započetog u ožujku, na novoj lokaciji u Pompejima, nedaleko od Napulja

Talijanski arheolozi pronašli su kostur muškarca poginulog u erupciji Vezuva koja je 79. godine naše ere uništila Pompeje, javlja u utorak dpa.

Prvi rezultati istrage zaključuju da je muškarac najvjerojatnije bježao od vulkanskog pepela kada ga je pogodio kameni blok, priopćilo je talijansko ministarstvo za kulturno blago i turizam.

Kostur je pronađen prilikom iskapanja započetog u ožujku, na novoj lokaciji u Pompejima, nedaleko od Napulja. Kostur pripada 30-godišnjem muškarcu čija su rebra zdrobljena uslijed pada kamenog bloka. 

Kostur žrtve u Pompejima | Author: Screenshot Facebook Screenshot Facebook
Pretpostavlja se da ga je golemi oblak pepela i prašine bacio unazad, prije nego mu je kameni blok, najvjerojatnije od okvira vrata, pao na prsa. Prvi nalazi upućuju i da je patio od bolesti kostiju koja mu je onemogućavala punu mobilnost te vjerojatno zato nije uspio pobjeći na vrijeme.

Kada je Vezuv erumpirao, sam grad Pompeji i okolna sela našli su se zakopani ispod slojeva pepela i stoga sačuvani. Iskapanja su započela u 18. stoljeću, ali arheolozi i dalje pronalaze kosture i ostale artefakte.

Pompeje svake godine posjeti više milijuna ljudi.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • istima 13:38 30.Svibanj 2018.

    Hm, oni što ih je sudbina zatekla u bordelu poginuše manje nesretni :)