Znanost
1784 prikaza

Plastične slamke najgori ubojice životinja u oceanu

Glavata želva u moru kod Šibenika
Institut Ruđer Bošković/Šibenik Meteo
Hollywoodski glumac žestoko ušao u kampanju za spas života u svjetskim morima

Prosječni Amerikanac iskoristi 35.000 plastičnih slamki tijekom života. Obratite samo pažnju na to koliko ih dobijete kada ste u gradovima poput New Yorka ili Los Angelesa - one su u kavama, sokovima i koktelima - to se često popne na 10 slamki po danu - kaže glumac, producent i ekolog Adrian Grenier koji vodi kampanju Strawless Ocean. Plastične se slamke ne mogu reciklirati pa završe na odlagalištima, u prirodi i u oceanima, a Amerikanci odbace pola milijarde slamki svaki dan, dovoljno da se napuni 125 školskih autobusa.

Adrian Grenier | Author: Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL

Prema popisu stranice Litterati slamke su šeste na listi predmeta i materijala koji se najčešće odbacuju u oceane - nakon plastike, cigareta, papira, konzervi i čepova. Jako pridonose već velikom problemu odbacivanja plastike u oceane - godišnje tamo završi okvirno osam milijuna tona tog materijala napravljenog od fosilnog goriva.

- U restoranima bih uvijek dobio slamku, čak i kada za nju nisam pitao. Rade se od nafte koja je skupocjen i konačan materijal, a koristi se nekoliko minuta prije no što se odbaci i ne reciklira - rekao je Milo Cress koji je 2011. kao 9-godišnjak pokrenuo kampanju Be Straw Free, prvu takvog tipa u Americi. Krenuo je tako što je u rodnom Burlingtonu u Vermontu zamolio ugostitelje da ne nose slamke osim ako ih netko izričito ne zatraži.

Prije tri godine pažnju na problem je skrenuo video morske kornjače kojoj se u nos zapiknula plastčna slamka, a Grenier je kao odgovor na to pokrenuo kapmanju #stopsucking u kojem velikim imenima poput znanstvenika Neil DeGrasse Tysona hobotnica iz ruke 'izbija' plastičnu slamku. 

 

- Namjerno smo napravili vrlo vedar video, jer je riječ o problemu koji se čini tako nesavladiv da ljude često obuzme apatija, ali mislim da napredujemo. Naš projekt 'Strawless in Seattle' mnogo je postigao - kaže Grenier o pokretu koji je 2.3 milijuna plastičnih slamki u tri mjeseca zamijenio s biorazgradivim papirnatim slamkama. Krajem 2018. Seattle planira u potpunosti zabraniti plastične slamke.

I u Velikoj Britaniji lanac pubova Wetherspoons najavio je korištenje papirnatih slamki u svojih 900 restorana, pubova i hotela, a na razini države se planira u potpunosti zabraniti korištenje i odlaganje nereciklirane plastike do 2042. godine.

- Time smo uklonili preko 70 milijuna plastičnih slamki godišnje iz jednadžbe. Naši klijenti su također jako zadovoljni - rekao je direktor Wetherspoonsa John Hutson. Jackie Nunez iz "The Last Plastic Straw" kaže kako je 'važno ljudima dati alternativu, a ne da se osjećaju loše jer uopće traže slamku'.

- To je uvijek demokratičnije i na kraju bolje za okoliš nego iracionalne zabrane. Neki ljudi zbog zdravstvenih razloga trebaju slamke, ili ih koriste mala djeca. Važno je, radi zdravlja planete i oceana, imati biorazgradivu opciju, kao slamke od papira, bambusa ili čak metala - kaže Nunez.

 

 

 

 

 

 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.