Znanost
2094 prikaza

Pod hramom Maja otkriven drevni vodovod

Ruševine drevnog grada  Calakmul
Thinkstock
Složeni vodovodni sustav povezivao je kralja K'inicha Janaahb'a Pakala, vladara Palenquea i majanskog boga vode Chaaca

Meksički arheolozi otkrili su drevni vodovod pod jednim od najvažnijih hramova Maja u Meksiku, objavili su znanstvenici.

Devet kanala dugih 17 metara otkriveno je pod hramom iz 7. stoljeća u Palenqueu u saveznoj državi Chiapas, koji je na listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a, rekao je voditelj iskapanja Arnaldo Gonzalez Cruz.

Složeni vodovodni sustav povezivao je kralja K'inicha Janaahb'a Pakala, vladara Palenquea i majanskog boga vode Chaaca, pojasnio je Gonzalez.

Analiza hijeroglifa iz hrama pokazala je da se možda odnose na proljeće i predstavljaju simbolički put podzemnih voda, utjelovljen u otkrivenim kanalima, kaže on.

Smješten u državi Chiapas na jugu Meksika, drevni grad Palenque jedno je od najvažnijih arheoloških nalazišta iz doba Maja.

Arheolozi su to mjesto počeli radarom istraživati 2012., misleći najprije da se radi o geološkoj anomaliji.

"Odlučili smo to podrobnije analizirati i otkrili da se radi o složenom sustavu kanala ukopanih u stijenu, točno ispod grobne komore", rekao je Pedro Sanchez Nava, koordinator u Nacionalnom institutu za antropologiju i povijest.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.