Kanadski stručnjak je objasnio da se tema čini banalnom, ali da nije, jer se u pravilo naširoko vjeruje
Pravilo "pet sekundi" zapravo je samo još jedan mit u koji su nas uvjerili dok smo još bili djeca. Donald Schaffner sa Sveučilišta Rutgers u New Brunswicku u Kanadi znanstveno je dokazao da ne postoji pet sekundni prozor unutar kojega možemo podići primjerice slatkiš koji nam je pao na pod i pojesti ga, a da budemo sigurni da slatkiš nije kontaminiran mikrobima. Znanstvenik, koji je inače stručnjak i za hranu, dokazao je studijom da na brzinu prijenosa bakterija, konkretno enterokoka, s površine na koju je hrana pala, utječu trajanje kontakta između hrane i površine, ali i vrsta površine te razina vlažnosti okoliša u kojem se incident događa.
Ovaj je članak dio naše pretplatničke ponude.
Cjelokupni sadržaj dostupan je isključivo pretplatnicima.
S pretplatom dobivate neograničen pristup svim našim arhiviranim člancima,
ekskluzivnim intervjuima i stručnim analizama.