Znanost
1708 prikaza

Prijeti im izumiranje zbog - previše ženki

Zelena kornjača
Wikipedia
Iako se stalno priča o klimatskim promjenama i utjecaju na naše živote, većinom je riječ o promjenama u okolišu daleko od ljudi

Nova studija o populacijskoj genetici australskih zelenih želvi pokazuje da bi zbog povećanja temperatura povezanih s klimatskim promjenama jedna od najvećih populacija te vrste koja broji više od 200.000 gnijezdećih ženki, mogla biti ozbiljno ugrožena ako se ne poveća broj mužjaka, priopćio je u utorak WWF - Svjetska organizacija za zaštitu prirode. 

WWF ističe da je povećanje temperature na sjeveru Queenslanda povezano s klimatskim promjenama glavni uzrok promjene u temperaturi inkubacije jaja koja određuje spol želvi. Naime, toplije gnijezdo na svijet donosi više ženki.

Habelia optata, stvorenje koje je živjelo prije 508 milijuna godina Predator Znanost "Čudovište" - živjelo je na Zemlji prije 508 mil godina

U WWF-u kažu kako postoje dvije genetski odvojene populacije zelenih želvi na Grebenu. Jedna se razmnožava na južnom kraju dok se druga gnijezdi na dalekom sjeveru, uglavnom na otoku Raine i Moulter Cay.

Znanstvenici su istraživali želve na arhipelagu Howick gdje se obje populacije hrane te su koristeći endokrinološke i genetske testove utvrdili spol i područje gniježđenja. Istraživanja su provedena kroz projekt Rivers to Reef to Turtles koji provodi WWF Australija.

Testovi su pokazali da su čak 99,1 posto juvenilnih, 98,8 posto subadultnih i 86,8 posto odraslih želvi s toplijih sjevernih plaža bile ženke.

Vodeći autor studije dr. Michael Jensen iz National Oceanic and Atmospheric Administration kaže kako se na gnjezdilištima zelene želve na sjeveru Velikog koraljnog grebena već 20 godina razvijaju uglavnom ženke.

Priroda Smrt i pustoš Znanost Izumiranje: Na Zemlji će biti kao prije 440 milijuna godina

"Ovo istraživanje veoma je značajno jer donosi nove spoznaje o tome s čime se ove nevjerojatne životinje suočavaju", kaže Jensen. Ističe da je "poznavanje aktualnog omjera spolova u odrasloj populaciji i kako bi taj omjer mogao izgledati u narednih pet, deset i dvadeset godina ključno za opstanak zelenih želvi". Naglašava kako znanstvenici već razmatraju određene mjere zaštite koje bi dovele do povećanja broja mužjaka u populaciji, kao što je postavljanje zasjena na plažama.

"Premda je veliki koraljni greben značajno pogođen klimatskim promjenama, od izbjeljivanja koralja do spomenutih problema sa želvama, utjecaj klimatskih promjena nije rezerviran samo za daleku Australiju. Nažalost, promjene poput širenja invazivnih vrsta iz toplijih mora vidljive su i u Sredozemnom moru. Jedna takva vrsta je tropska riba lav koja je u Sredozemlje stigla iz Južnog Pacifika i Indijskog oceana", istaknuo je u priopćenju stručni suradnik za pitanja mora iz WWF Adrije Patrik Krstinić.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 01:49 10.Siječanj 2018.

    da mi je biti želvan,pa da ih punim kao sarmu