Znanost
765 prikaza

Prirodne katastrofe od 1900. odnijele osam milijuna života

Poplave u Pakistanu
REUTERS
S ekonomskog stajališta najrazornije su poplave, koje su pričinile 38,5 posto ukupne štete. Potresi su na drugome mjestu s 26 posto

Od početka 20. stoljeća prirodne katastrofe odnijele su osam milijuna života, ili u prosjeku 50.000 godišnje, pričinivši štetu od sedam bilijuna dolara, po studji objavljenoj u ponedjeljak.

Kad su posrijedi ljudski životi, najpogubnija prirodna katastrofa su potresi koji su od 1900. odnijeli više od 2,3 milijuna života, odnosno 30 posto svih žrtava prirodnih katastofa.

S ekonomskog stajališta najrazornije su poplave, koje su pričinile 38,5 posto ukupne štete. Potresi su na drugome mjestu s 26 posto. Vulkanske erupcije uzrok su samo jedan posto sve štete.

Rezultati su to istraživanja znanstvenika Jamesa Daniella s Tehnološkog instituta u Karslruheu, koji je identificirao i s društvenoekonomskih aspekata analizirao 35.000 prirodnih katastrofa od početka 20. stoljeća. On posjeduje najveću bazu podataka o prirodnim katastrofama i njihovim posljedicama u svijetu, a rezultate istraživanja je predstavio na sastanku Europske geofizičke unije u ponedjeljak u Beču.

Od početka 20. stoljeća "broj smrti od prirodnih katastrofa ostao je iznenađujuće konstantan. One u prosjeku odnose 50.000 života godišnje", rekao je Daniell. No u međuvremenu se svjetska populacija dramatično povećala.

Najsmrtonosnija prirodna katastrofa je velika poplava u Kini koja je 1931. godine odnijela oko 2,5 milijuna života.

Potres, cunami i posljedična nuklearna kriza u Japanu 11. ožujka 2011. "najskuplja" je prirodna katastrofa s 335 milijardi dolara izravne štete.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.