Znanost
27996 prikaza

Prognoza: Oluje koje dolaze bit će veće od Hrvatske

Oluja
Press Association/PIXSELL
Znanstvenici su napravili zastrašujuću projekciju koje pokazuju da će današnji uragani u usporedbi s olujama budućnosti izgledati kao proljetna kiša

Padaline su jako važne, ne samo zbog agrikulture već i jer nam 'govore' o klimi općenito, rekao je autor istraživanja na temelju kojeg je napisan članak Andreas Prein.

Već sada je normalno da imamo oluje širine sto kilometara, čak veličine neke savezne države, poput Kansasa koje se jako sporo miču. To je i potopilo Houston, jer ta oluja nikako da ode – rekao je Prein.

Kansas je inače po površini četiri puta veći od Hrvatske.

U slučaju da se globalno zagrijavanje nastavi tempom kao do sada, dakle da temperatura do kraja stoljeća naraste 4 do 5 stupnjeva Celzijusa budućnost se čini još opasnijom.

Preinova ekipa došla je do zaključka da će se broj oluja utrostručiti, da će se više njih 'spajati' u jednu, te da će u generalno toplijem svijetu količina kiše koja padne biti veća. Područje Kanade i Nove Engleske imat će do 40 posto više padalina, a u ostatku zemlje 20 posto više vode.

To znači da će New York imati 60 posto više kiše unutar jedno sata nego što je to sada. Zamislite taj pritisak na rijeku Hudson, podzemne vode i odvodni sustav. Uz to, te će se oluje 'kretati' još sporije pa će njihova destruktivnost biti još jače izražena – rekao je Prein i napomenuo da oluje trebamo promatrati gotovo 'kao živa bića, te ih ne podcjenjivati kao što smo to činili do sada'.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 22:25 23.Studeni 2017.

    Nema većeg stanja od Hrvatske.

  • nelson 18:24 23.Studeni 2017.

    progutat će sve pred sobom