Znanost
1218 prikaza

Pustinjska biljka ulovljena kako pije maglu svojim lišćem

Biljka koja pije vodu iz magle
screenshot/youtube
Neke pustinjske biljke ne uzimaju vodu iz tla, već iz zraka - otkrili su znanstvenici koji smatraju da bi to moglo inspirirati nove načine za prikupljanje vode u zemljama u razvoju

Većina pustinjskih biljaka, uključujući i kaktus, oslanja se na razgranat i dubok sustav korijenja uz pomoć kojih crpe vodu iz zemlje, ili u ovom slučaju pijeska. No, neke biljke, poput one latinskog naziva Syntrichia caninervis prikupljaju svježu vodu direktno iz atmosfere.

Sitna vlakna pričvršćena na vrhove lišća  dopuštaju toj biljci da "prikuplja" maglu i kapljice rose, otkrio je znanstvenik Tadd Truscott sa Sveučilišta Utah.

On je cijeli proces snimio s kamerom:

Truscott i njegove kolege koristili su elektronski skener mikroskop i kameru kako bi uočili sve detalje, a video prikazuje vodenu paru kako se kondenzira u nano kapljice na vrhovima lišća. Znanstvenici su dosad otkrili dvije biljke s takvom mogućnosti apsorpcije vode, a sada rade na otkrivanju načina primjene tog procesa na umjetan način, što bi moglo omogućiti nerazvijenim zemljama svijeta da prikupljaju vodu.

Čak u suhim regijama svijeta, poput Namibijske pustinje u Africi postoje redovite pojave magle, što znači da bi se iz nje mogla izvlačiti i pohranjivati svježa voda.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.