Tehno
620 prikaza

"Opasan let na Mjesec moj je dječački san"

Japanski milijarder i prvi putnik u svemir Yusaku Maezawa
KIM KYUNG HOON/REUTERS/PIXSELL
Ekscentričan milijarder oduvijek je volio umjetnost i maštao o Mjesecu, a sada će te dvije ljubavi spojiti

"Odlučio sam otići na Mjesec s umjetnicima", ponosno i uzbuđeno najavio je to japanski milijarder Yusaku Maezawa. Tako je SpaceX konačno otkrio identitet svog prvog putnika kojeg planiraju 'lansirati' u svemir. 

Maezawa će putovanje i financirati, no u svemiru neće biti sam, a sa sobom planira povesti još šest putnika, umjetnika u sklopu globalnog umjetničkog projekta. Iako će vam se možda učiniti kako je ovdje riječ o nekom spektaklu za mase u svemiru, no ne smijemo zaboraviti kako je riječ o milijarderu koji, poput svakog kupca u trgovini, sa svojim novcem, može raditi što hoće. A ovaj japanski, pomalo ekscentrični milijarder i veliki ljubitelj umjetničkih djela, svoj će privatni let učiniti nezaboravnim, kako za sebe, tako i za cijeli svijet. Otišao je korak dalje od onog tradicionalnog našeg viđenja putovanja u svemir, koji je dosad bi rezerviran za znanstvenike, astronaute i istraživanja. 

"On je najhrabriji čovjek i onaj koji to najviše želi jer ovo je opasna misija", rekao je šef SpaceX-a Elon Musk dok je najavljivao njihovog pravog 'turista' koji će u raketi SpaceX BFR letjeti oko Mjeseca. 

Japanski milijarder i prvi putnik u svemir Yusaku Maezawa i Elon Musk | Author: KIM KYUNG HOON/REUTERS/PIXSELL KIM KYUNG HOON/REUTERS/PIXSELL

Ovaj 42-godišnji Japanac poznat je po svojoj ljubavi prema umjetnosti, koju je započeo još u srednjoj školi. Bio je veliki zaljubljenik u glazbu pa je napravio i indy band. Kad je zbog ljubavi otišao u SAD počeo je skupljati CD-e i albume svojih omiljenih bendova, što se na kraju pokazala kao dobra navika koja mu je omogućila i veliki financijski uspjeh. 

1995. godine po povratku u Japan pokrenuo je svoj biznis i počeo s prodajom albuma iz svog doma. Tri godine nakon toga, njegov skroman posao prerastao je u Start Today, kompaniju koja je sada 'ogromna zvijer' čija je vrijednost procijenjena na 12 milijardi dolara. 

Osim ljubavi prema glazbi, veliki je obožavatelj i lijepe umjetnosti. 

"Iako se skupljanjem umjetničkih djela nisam bavio do prije oko 10 godina, oduvijek me me zanimala moda i umjetnost. Umjetnička djela počeo sam skupljati kako bi pomogao mladim umjetnicima u promociji njihovog rada i kako bi potaknuo svijest o suvremenoj umjetnosti među mlađim generacijama", rekao je u razgovoru za Observer 2016. godine. 

2012. godine osnovao je Tokyo's Contemporary Art Foundation koja redovno stipendira mlade umjetnike. Radi i na pokretanju muzeja. Poznat je po rekordnim iznosima koje je utrošio kako bi kupio umjetnička djela, a s rekordnim iznosom od 57,3 milijuna dolara kupio je neimenovanu sliku Jean-Michel Basquiata iz 1982. godine, piše Engadget.

Trenutačno je 18 najbogatiji čovjek u Japanu koji uz umjetnost i glazbu, do malih nogu obožava i svemir.

"Još dok sam bio dijete volio sam Mjesec, sam pogled u njega hranio je moju maštu. Oduvijek je bio tu i nastavljao biti prava inspiracija  ljudskom rodu. Zato ne bih htio propustiti ovu priliku i pogledati ga izbliza", rekao je. 

Japanski milijarder i prvi putnik u svemir Yusaku Maezawa | Author: KIM KYUNG HOON/REUTERS/PIXSELL KIM KYUNG HOON/REUTERS/PIXSELL

O ovom putovanju sanjao je cijelog života, no ostvarenje njegovog sna jako je opasna misija. Uključuje let u blizini i zahtjeva veliku preciznost u okruženju u kojem pomoć nije iza ugla, već udaljena stotinama tisuća kilometara. Čak i najmanja pogreška može biti fatalna.

Musk je tako naglasio da bi na letu trebalo biti manje ljudi koji bi mogli imati dovoljno zaliha u slučaju opasnosti, a posebno je potrebno izbjeći da ostanu zarobljeni u svemiru, tko zna koliko dugo. 

SpaceX lansira niz komunikacijskih satelita, no njihov glavni 'potrošač' je američka vlada. Za njih će transportirati teret i posadu na Međunarodnu svemirsku stanicu. Musk je govorio kako im je prioritet upravo to, a na drugom su mjestu ovakvi, nazovimo ih turistički letovi. Tako je naglasio kako će se fokusirati na njihove Big Falcon rakete (BFR) tek nakon što se zadovolje planirani ciljevi NASA-e. Kaže kako će se dotada oko pet posto njihove pažnje posvetiti turizmu u svemiru. 

Za vrijeme predstavljanja Musk je, možda slučajno, rekao i kako će se zbog određenih problema vrijeme lansiranja misije sa putnicima prolongirati od očekivanog travnja 2019. godine, u drugi kvartal sljedeće godine. Zbog toga bi mogao biti odgođen i planirani odlazak u svemir japanskog milijardera. Da li će se to i dogoditi 2023. godine kako je planirano, i sam je Musk odgovorio "kako nisu definitivno sigurni", piše Popular Mechanics. 

Mjesec Čudesno otkriće Znanost Dokazali: 'Na Mjesecu ima vode, znamo i gdje!'

U trenutku kada Maezawa i službeno poleti u svemirske visine, takva putovanja možda više neće biti anomalnost već normalna pojava. Pa nam se tako neće činiti neobične ideje o svemirskim hotelima i sl. Kandidata za tu utrku ima mnogo, a među njima je i Kina. I niz drugih kompanija, poput Blue Origina uključile su se u tu utrku. 

Većina ovih planiranih misija najvjerojatnije će biti odgođena, otkazana, ili na neki način izmijenjena. No sve neće, tako bi se moglo dogoditi i da u trenutku putovanja japanskog milijardera u svemir, na njihovom 'putu' bude i velika gužva. Svoje želje u istraživanju imaju i Japanci, tj. njihova agencija za istraživanje svemira. Samo su jedni u nizu zemalja čije danas planirane misije mogu biti svakodnevica u budućnosti. 

No pravo je pitanje hoće li Musk biti jedan od turista. Na počecima SpaceX-a pokazao je svoju želju da zakorači mjesečevom površinom. Stoga ni ne čudi što je objavljivajući vijest, Maezawa rekao "Dobro, možda ćemo obojica biti na tom letu". 

Iako je on oduševljen tom idejom, a vjerujemo i sam Musk, njegovi zaposlenici možda baš i nisu. Nije dobro vidjeti šefa, uz niz drugih poslovnih pothvata kojima s bavi, a koji mu možda ne idu tako dobro, poput Tesle, da svoj fokus prebaci na nešto sasvim drugačije. 

Ideja se čini jako dobra i mogla bi biti potvrda da je tehnološki guru spreman i sam na svojoj koži isprobati ono što je napravio. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.