Znanost
2492 prikaza

Senzacija: Napravit ćemo najhladnije mjesto u svemiru

Projekt NASA-e za dosizanje skoro apsolutne nule
NASA
Cilj im je ohladiti plin na 100 puta nižu temperaturu od najledenijih dubina svemira

NASA planira napraviti najhladnije mjesto u svemiru, i to 100 puta hladnije od najniže temperature u dubokom svemiru. Eksperiment će provesti pomoću kutije koju će poslati na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) i iz koje će isisati koliko god budu mogli energije na subatomskoj razini. Apsolutna nula od -273,15°C, naime, u prirodi ne postoji koliko god neko mjesto bilo svjetlosnim godinama udaljeno od najbliže zvijezde.

Uvijek je riječ o makar djeliću stupnja iznad apsolutne nule. Skoro svu tu preostalu energiju unutar atoma plina znanstvenici NASA-e namjeravaju isisati pomoću vakuumske komore, nekoliko lasera i nečega što nazivaju "elektromagnetskim nožem". Ono čemu se nadaju je temperatura jedan milijarditi dio stupnja iznad apsolutne nule, takva hladnoća na kojoj prestaju vrijediti sva svakodnevna pravila fizike i na kojoj preostaje samo kvantna fizika.

A to je onda za dozlaboga znatiželjnu škvadru situacija "za prste polizati", iz koje mogu doznati svašta upotrebljivog primjerice za superbrze kvantne kompjutore, napredne senzore, nove vrste atomskih satova koji se inače koriste za navigaciju kroz svemir i slično.

Teorija Velikog praska, zafrkavanje s laserima Subatomski sat Znanost Big Bang: Izvedeno najpreciznije mjerenje u povijesti

"Proučavajući superhladne atome moglo bi nam pomoći u produbljivanju razumijevanja materije i osnovne prirode gravitacije... dati nam uvid u gravitaciju i tamnu energiju, neke od najprožimajućih sila u prirodi", otkrio je svoja nadanja Robert Thompson sa JPL-a i voditelj projekta. Na put u orbitu Zemlje kutija pod nazivom Cold Atom Laboratory (CAL) krenut će raketom SpaceX u kolovozu.

U trenutku kad se atomi plina dovoljno ohlade, oni će prijeći u posebno stanje tvari, poznato kao Bose-Einsteinov kondenzat, u kojem se atomi ponašaju više kao valovi nego kao čestice. Znanstvenici su takvo stanje na Zemlji već postigli u laboratoriju, ali samo tijekom djelića sekunde. Gravitacija je vrlo brzo učinila svoje i oni su pali prije nego što su stigli iole bitno primjetno se ponašati poput valova.

U ISS-u, međutim, gravitacije nema i znanstvenici računaju na to da će atomi imati čak 10 sekundi vremena ponašati se poput valova. Riječ je o onome što se predvidjelo kvantnom mehanikom da se svaka čestica ponaša i kao čestica i kao val, ovisno u kojim okolnostima više jedno u kojim više drugo. "Danas, sa svim našim tehnološkim dostignućima, mi smo još uvijek slijepi za 95 posto svemira", objasnio je Kamal Oudrhiri iz JPL-a.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.