Tehno
3255 prikaza

"Radimo kompjuter koji je milijun puta brži od današnjih"

IBM-ov projekt istraživanja kvantnih kompjutera
IBM/ CC BY-ND 2.0
Projekt bi koštao do 100 milijuna funti, takvi bi kompjuteri bili milijunima brži od današnjih. Prvi već za dvije godine?

Profesor Winfried Hensinger, direktor Ionske kvantne grupe na Sveučilištu Sussex izjavio je za Independent da je njegov istraživački tim uspio napraviti nacrt za pravi pravcati kvantni kompjuter. Riječ je o svođenju procesora i operacija u njima na razinu molekula i atoma, o konceptu znanstvenicima poznatom već godinama, koji bi u konačnici značio kompjutere milijunima puta brže nego što su današnji.

Nova indutrijska revolucija? Civilizacija 2.0? Apsolutno sigurno. Ovakva tehnologija počivala bi na stvarima kao što je postojanje atoma u dva različita stanja. "Izgraditi kvantni kompjuter predstavlja sveti gral znanosti", kazao je za Independent Hensinger. Na osnovu ovoga što su on i njegovi suradnici otkrili, takav kompjuter bio bi moguć u industrijskoj proizvodnji, procjenjuje, za desetak godina. Međutim: "Mi ga gradimo već sad.

Eniac - prvi kompjuteri Puni krug Tehno Što je danas uopće kompjuter i što će raditi u budućnosti?

U roku od dvije godine smatramo da ćemo imati gotov prototip koji će sadržavati svu tehnologiju koju sad imamo ucrtanu u nacrt. Istodobno tražimo i industrijske partnere kako bismo mogli sagraditi taj doista veliki stroj koji bi praktično mogao ispuniti zgradu. To je izvanredno skupo, bila bi riječ o iznosima u desecima milijuna funti, do 100 milijuna." On ističe da to doista više nije puka akademska studija, nego da je njihov kompjuter već zašao duboko u inženjersku fazu. Kvantni kompjuteri do sada su se gradili ekstremno eksperimentalno.

Osnovni problem je to što postojeći takvi strojevi, riječ je o izrazito malim pokusnim sklopovima, iziskuju tako precizne lasere koji su u stanju fokusirati se na pojedine atome. Što je veći kompjuter, to je potrebnije više lasera, a time je riječ i o većim strojevima, veća je mogućnost da negdje nešto pođe po krivu... Hensinger i suradnici su tome doskočili tako što su razvili sasvim drugačiju tehniku za nadzor atoma, kombinirajući polje mikrovalova i električne energije u onome što on objašnjava kao "uređaj-klopku za ione".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.