Znanost
11212 prikaza

Šest kataklizmi koje mogu uništiti život na Zemlji

Udar asteroida
Thinkstock
Iz svemira prijete neslućene opasnosti koje je teško ili nemoguće predvidjeti

Ako se zapitate što je najveća prijetnja čovječanstvu, vjerojatno će vam prvo pasti na pamet nuklearni rat ili pandemije nekih bolesti. Život na našem malom plavu dragulju može se činiti kao potpuno siguran sve dok ne razmislite malo o strahotama beskrajnog svemira.

Britanski Independent izdvojio je ovih šest događaja koji mogu uništiti naš planet.

Solarna baklja

Iako se na prvi pogled može učinit, naše Sunce nije mirna zvijezda. Konstantno stvara snažna magnetska polja koja stvaraju sunčeve pjege, često veće od našeg planeta. Osim toga, redovito izbacuje i nakupine čestica i zračenja, zajedničkog naziva solarni vjetrovi. Zemljino magnetno polje nas štiti od svega toga i jedino što primijetimo su polarna svjetla. Snažniji vjetrovi mogu utjecati na radijsku komunikaciju, a najsnažnija solarna oluja zabilježena je 1859. godine i prouzročila je velike smetnje u maloj elektronici.

Posljednjih godina, kako sve više ovisimo o elektronici lako bi se moglo dogoditi da jedna snažnija baklja izazove pravi kaos diljem svijeta.

Udar asteroida

Iako su rijetki, opasni asteroidi i drugo svemirsko kamenje otprilike dolaze u razmacima od 50 do 60 milijuna godina.  "Mogli bismo reći, naravno, kako je došao red na tako nešto", nedavno je upozorio Joseph Nuth. Zemlja je relativno nepripremljena na udar asteroida, a osobito smo bez ikakve obrane ako se dogodi udar asteroida onih dimenzija koji je uzrokovao propast dinosaura, uvjeren je ovaj NASA-in znanstvenik. Općenito se smatra kako su dinosauri izumrli prije oko 66 milijuna godina, nakon što je 10 kilometara širok asteroid pogodio područje koje je danas ono kod Meksičkog zaljeva.

Širenje Sunca

Sve ranije nabrojane opasnosti mogu se dogoditi u bilo kojem trenutku, znamo da će naša zvijezda nestati za 7,72 milijardi godina. Tada će izbaciti dijelove atmosfere i nastat će bijeli patuljak, ostatak nekad moćne zvijezde. Naš planet neće doživjeti taj trenutak zato što će Sunce milijardama godina rasti sve dok ne proguta Merkur i Veneru. Tada će Zemlja praktički odletjeti u Sunce i nestati u plamenu.

Gamma zrake

Nevjerojatno snažne eksplozije zračenja nazvanih gamma zrake mogu nastati u binarnim sunčevim sustavima gdje dvije zvijezde vrte se oko zajedničkog centra, a mogu nastati i eksplozijom zvijezda. Takve zrake mogu oštetiti ozonski sloj što bi dovelo do sve većeg ultraljubičastog zračenja što bi moglo značiti kraj života na našem planetu.

Obližnje supernove

Eksplozije supernove, jednom kad zvijezda praktički potpuno nestane, događaju se jednom ili dva puta u stotinu godina u našoj galaksiji. Očekuje se da će Betelgeuse, zvijezda u sazviježđu Orion postati supernova uskoro. Uskoro u svemirskim terminima, što znači da bi mogla nestati u idućih nekoliko milijuna godina. Na svu sreću, pretpostavlja se da je predaleko da bi imala bilo kakvog značajnog utjecaja na Zemlju.

Zvijezde lutalice

Iako zvijezde slijede određena pravila, postoje i zvijezde koje imaju pomalo nepredvidive putanje. Jedna takva mogla bi proći u blizini Sunca i poremetiti Oortov oblak, nakupinu stijena na vanjskom rubu našeg sustava što bi moglo lansirati sve više kometa prema našem planetu. Budući se i Sunce kreće kroz galaksiju, postoji mogućnost da ćemo naići na neke prepreke na tom putu. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.