Znanost
686 prikaza

Sitne greške koje vas 'koštaju' intimnog zdravlja

Žena u rublju
Thinkstock
Vrsta donjeg rublja kojega svakodnevno nosite uvelike može utjecati na vaše zdravlje „tamo dolje“

Pametne navike nošenja donjeg rublja mogu smanjiti iritaciju kože i sklonost infekcijama. No, koje su tipične greške koje svakodnevno činimo prilikom izbora, kupovine i nošenja donjeg rublja, otkriva Huffington Post:

Greška broj 1: Preuske gaćice

Ne samo što je preusko donje rublje neugodno nositi, nego može uzrokovati trenje kože i vaginalnu iritaciju, posebice u postmenopauzi.

„Žene koje su ušle u menopauzu mogu imati tanje stijenke vagine“, kaže Raquel B.Dardik, klinička profesorica na Odjelu za opstetriciju i ginekologiju Langone medicinskog centra u New Yorku. Iz te perspektive, bilo koje rublje koje je dovoljno usko može iritirati kožu, objašnjava ona. 

Greška broj 2: Steznici

Ako vam je rublje toliko usko da djeluje kao steznik, povećavate rizik od zdravstvenih komplikacija koji nemaju veze s vašim izgledom. „Ako je zaista jako usko, može vas živcirati i smanjiti cirkulaciju“, kaže Donnica Moore, ženska stručnjakinja za zdravlje koja smatra da je moguće i da uski steznici mogu uzrokovati utrnuće ili trnce u ekstremitetima.

Steznike je, nadalje, teže i skinuti. „Steznici su jako nezgodni za odlazak u kupaonicu, pa kada ih žene odjenu, gledaju kako bi što dulje izdržale a na ne idu u kupaonicu“, kaže ona. 

Greška broj 3: Sintetika i svila

Kada je riječ o materijalu, stručnjaci se slažu da je na nama odluka što ćemo izabrati, ali je pri tome važno da prepone budu obložene pamukom. 

„Većina dostupnog donjeg rublja je prilično prozračna“, kaže dr. Dardik. „Sve dok je pamuk na području vagine, sve je u redu“. No, ako tražite najbolje donje rublje, sugerira se da se klonite sintetičkih materijala, a svilu odijevate samo u posebnim prilikama. „Svila i sintetički materijali nisu prozračni pa se vlaga može zadržavati, što može dovesti do bakterijske infekcije“, kaže dr. Moore. 

Greška broj 4: Tange

Tange | Author: Thinkstock Thinkstock

Ako ste skloni infekcijama, ova vrsta donjeg rublja samo će pogoršati situaciju. „Tange mogu biti jedinstveno prijevozno sredstvo za bakterije odostraga prema naprijed“, kaže dr. Moore što se odnosi na širenje escherichie coli iz anusa prema području vagine. „Prilikom kretanja, tange klize naprijed-natrag, a ne stoje na mjestu“, kaže ona. 

Dr. Dardik se slaže: „Tange mogu iritirati jer imaju više kontakta s vaginom i stidnicom, no to ne znači da ih žene ne mogu nositi, morate samo pronaći pravi model za vas“, kaže ona.  

Greška broj 5: Donje rublje noću

Većina stručnjaka zagovara da na spavanje idete potpuno goli. „Iako je to stvar osobnog izbora, iz perspektive disanja i provjetravanja tamo dolje, trebali biste spavati bez donjeg rublja", kaže dr. Moore.

Za žene koje prolaze kroz menopauzu, manje rublja ima čak i više smisla. „Što više toga odijevate, imate više toga za skinuti kada se preko noći preznojite“, kaže ona te dodaje da nitko ne želi ostati u hladnim i vlažnim gaćicama. 

Greška broj 6: Bez gaćica tijekom dana

„Ako ne nosite donje rublje, to također može uzrokovati brojne druge probleme“, kaže dr. Dardik. „Primjerice, ako ste obukli hlače, šav vam je desno od stidnice pa će se to područje stalno trljati što može nadražiti osjetljivu kožu.

Kao drugo, prirodna vlaga koju proizvodi vagina nema kamo otići, ako ne nosite donje rublje. „Ako nosite haljine ili suknje, ne postoji ništa što bi moglo apsorbirati tu vlagu“, dodaje ona. 

Greška broj 7: Znojno donje rublje

Muškarci i žene koji su skloni znojenju redovito mijenjaju donje rublje dva puta na dan, za razliku od onih koji nemaju takvih problema pa se presvlače jednom dnevno. I svatko tko radi vani trebao bi promijeniti donje rublje čim bude u prilici.

„Topla, vlažna okolina idealno je mjesto za razvoj bakterija i gljivica“, kaže dr. Moore koja preporuča za one koji se znoje da izbjegavaju pamučno donje rublje koje može ostati mokro. „Svi ovi problemi su posebno komplicirani ako imate inkontinenciju bilo kojeg stupnja“, kaže dr. Moore.  

Greška broj 8: Nekorištenje eko deterdženta za osjetljivu kožu

Neobjašnjiva svrab na nezgodnom mjestu može biti uzrokovana, kako ističe dr. Moore, prije svega deterdžentom za pranje rublja. „Tkivo koje dolazi u kontakt s gaćicama puno je osjetljivije od onoga na laktovima."

„Mnogi brendovi sadrže visoku koncentraciju parfema“, nastavlja. „Ne znam zbog čega vaša vagina mora mirisati kao vrt, ali preporučam ženama da upotrebljavaju eko proizvode za osjetljivu kožu, što je više moguće“, slaže se dr. Dardik.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.