Znanost
660 prikaza

Četiri razloga zbog kojih biste napokon trebali početi spavati goli

Goli par spava u krevetu
Thinkstock
Manje od 10 posto ljudi spava 'kao od majke rođeno', iako bismo to trebali svi činiti, ako ni zbog čega drugoga, zbog zdravlja

Spavajte goli jer je to dobro za vaše zdravlje. Puno je zdravstvenih prednosti za to da na počinak odete potpuno goli. Puno više nego da budete odjeveni u u pidžamu.

Četiri prednosti „golih“ spavača donosi Huffington Post

Bolje ćete spavati

Tjelesna temperatura se spušta kad zaklopite oči tj. zaspete, što je neophodan proces za kvalitetan san. Pidžame mogu tijelo održavati toplim, što će spriječiti postizanje optimalne temperature za spavanje, a to može dovesti do vrpoljenja, okretanja i nemira. Koža funkcionira prirodno u skladu s ostatkom tijela kako bi se ono ohladilo, tako da odjeća može otežati taj posao.  

Kontakt kože na koži će vas opustiti 

Ako krevet dijelite s partnerom, oboje može imati koristi ako spavate goli. Naime kontakt kože na koži može sniziti krvni tlak, smanjiti stres i učiniti vas sretnijima. 

Mladi par  | Author: Thinkstock Thinkstock

Moguće je da se još više zaljubite u partnera

Prema istraživanju iz 2014. godine, provedenom na oko 1000 Britanaca u braku, otkriveno je da su goli spavači zadovoljniji u svojim vezama. Naime, 57 posto onih koji spavaju potpuno goli izvijestilo je kako su sretni u svojim vezama, a isto se osjeća 48 posto onih koji spavaju u klasičnim pidžamama, te 15 posto pnih koji spavaju u kombinezonima.   

Ako spavate goli, češće će doći do seksa s partnerom što je dobro za vaš odnos, imunološki sustav i kvalitetniji san. 

Bolje ćete se 'prozračiti'

Spavanje u gaćicama stvara topao i vlažan okoliš pogodan za razmožavanje gljivica i bakterija. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.