Znanost
101 prikaza

Sjajne vijesti za ljubitelje sladoleda

Djevojke jedu sladoled
Marko Jurinec (PIXSELL)
Ako volite sladoled, ali se po visokim temperaturama uvijek živcirate zbog toga što ubrzano otapa, imamo dobre vijesti za vas

Ljepljive ruke nakon jedenja sladoleda koji se, koliko god to pokušavali izbjeći, rastopio po vama, mogle bi uskoro postatio dio ropotarnice prošlosti. 

Britanski znanstvenici otkrili su naime sastojak koji bi mogao činiti dio polako rastapajućeg sladoleda.

Bjelančevina B21A, koja se prirodno nalazi u nekim namirnicama, pomaže da se sastojci sladoleda stope zajedno i da on postane otporniji na otapanje.

"Protein povezuje zrak, masti i vodu iz sladoleda, te on postaje super gladak", piše u prioćenju Sveučilišta u Edinburghu, čiji su znanstvenici, u suradnji s onima s Dundeeja, izumili ovaj sastojak koji bi trebao biti dostupan za tri do pet godina.

"Sretni smo otkrićem potencijala ovog novog sastojka koji on ima na sladoled, i to iz perspektive potrošača, ali i proizvođača", kaže profesorica fizike i astronomije Cait MacPhee iz Edinburgha.

Zahvaljujući novom sastojku sladoled bi mogao dulje ostati zamrznut, kremastiji i gladak, bez kristalića leda koji se znaju formirati pri vrhu.

Proizvođači bi također mogli raditi sladolede s manje kalorija i zasićenih masti, tvrde znanstvenici koji su do ove bjelančevine došli uz pomoć prijateljski nastrojenih bakterija, piše Business Insider.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.