Znanost
267 prikaza

Slanina i kobasice na crnoj listi - WHO objavio da uzrokuju rak

Meso na roštilju
Thinkstock
Godinama se raspravlja o štetama i prednostima crvenog mesa, no najnovije istraživanje potvrdilo je loše pretpostavke

Mesne prerađevine poput slanine i šunke uzrokuju rak, pokazalo je istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). U njihovom izvještaju piše da 50 g prerađenog mesa dnevno povećava šansu za razvoj raka debelog crijeva za 18 posto.

Klasifikacija, koju je provela WHO-va Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma, smatra da su mesne prerađevine 'kancerogene za ljude', te se ubrajaju među pet najgorih skupina proizvoda, zajedno s alkoholom, azbestom, arsenom i cigaretama..

Procjenjuje se da se oko 34.000 godišnjih smrtnih slučajeva, uslijed raka, može povezati s prehranom bogatom mesnim prerađevinama.

To doduše blijedi u usporedbi s oko dva milijuna smrtnih slučajeva povezanih s pušenjem, 600.000 onih povezanih s alkoholom i 200.000 povezanih sa zagađenjem.

Meso u hladnjaku | Author: Thinkstock Thinkstock

Svejedno, WHO napominje da meso ima i zdravstvene prednosti koje ne bismo smjeli zaboraviti.

Govedina, janjetina i svinjetina mogu biti dio zdrave prehrane, a crveno meso je dobar izvor bjelančevina, te nas opskrbljuje potrebnim vitaminima i mineralima, kao što su željezo i cink.

Mesne prerađevine su doduše izmijenjene kako bi mogle što dulje trajati, ili im se mijenja okus, a to su stvari koje mogu povećati rizik od pojave karcinoma.

U izvještaju piše da je crveno meso 'vjerojatno kancerogeno', te da se povezuje s rakom gušterače i prostate. 

Zaključak je izveden nakon suradnje međunarodne skupine stručnjaka koji su pregledavali desetljeća istraživanja vezana uz mesne prerađevine, crveno meso i rak, te su tražili moguće veze, piše Independent.

"Pojedinac ima malu šansu da će oboljeti od raka debelog crijeva jer jede mesne prerađevine, no rizik se povećava s količinom pojedenog mesa", kaže dr. Kurt Straif iz WHO-a.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.